Ondanks campagne nog steeds tekort aan vrijwilligers bij brandweer Twente

De campagne van de brandweer Twente om nieuwe vrijwilligers te werven, heeft 22 nieuwe kandidaten opgeleverd. Daarmee zijn de tekorten nog niet verholpen. Ook in IJsselland wordt naarstig gezocht naar nieuwe, vrijwillige brandweerlieden. De Veiligheidsregio IJsselland start maandag met een campagne om nieuwe vrijwilligers te werven.

De wervingscampagne '24/7 On Fire' van Brandweer Twente is net afgelopen. Veertig belangstellenden melden zich, waarvan 22 ook daadwerkelijk aan de slag konden.

Flexplekken

De wettelijk verplichte zes personen per brandweerwagen en het streven om binnen vier minuten uit te rukken, maken het moeilijk voor kazernes om voldoende vrijwilligers te vinden. Met name kazernes in kleine gemeenschappen, waar inwoners veelal elders werken, vinden moeilijk personeel.

In de kazernes Boekelo en Ootmarsum hebben ze daarom flexplekken gerealiseerd. Marleen Kortleven (32) is zo'n 'flexplekvrijwilliger'. "Dat betekent dat je op het kantoor vanuit de kazerne je eigen werk kunt doen, in mijn geval als ICT'er. Als er dan een uitruk van de brandweer is, dan kun je gelijk mee. Dat sprak me wel heel erg aan, want je doet twee dingen tegelijkertijd."

Marleen zit bij een uitruk binnen één minuut in de brandweerauto:

Vooral overdag problemen

Met name overdag is het voor kazernes in Overijssel moeilijk om aan voldoende brandweerlieden te komen. Als kazernes in Twente niet aan de verplichte zes brandweerlieden voldoen moeten zij in principe de melding aan een andere kazerne overdragen, maar bij kleinere incidenten mag ook met minimaal 4 brandweerlieden per auto worden uitgerukt. In de veiligheidsregio IJsselland lopen ze tegen hetzelfde probleem aan. Afhankelijk van de melding die er binnenkomt, rukken zij nu soms ook met vier personen uit. Het gaat daarbij veelal om kleine incidenten.

26 kazernes zoeken vrijwilligers

Bij 26 van de 35 kazernes die de Veiligheidsregio IJsselland telt, dreigt er in de toekomst een tekort aan vrijwilligers. Volgens Linda Steenwelle van de Veiligheidsregio is de vraag naar vrijwilligers bij sommige posten nijpender dan bij andere. "Er zijn ook kazernes die niet mee doen met de campagne, omdat zij geen vrijwilligers nodig hebben."

Om vrijwilliger bij de brandweer te worden, moet je aan verschillende eisen voldoen. Zo word je getest op hoogtevrees, fitheid en manier van samenwerken. Van de 40 aanmeldingen bij de brandweer Twente zijn er 24 geselecteerd om op gesprek te komen.

''Werken bij de brandweer is zwaar werk, het is warm en je bent met zware slangen in de weer. Je moet fit genoeg zijn om dit vol te kunnen houden.''
Woordvoerder Brandweer Twente

Start campagne IJsselland

Maandag start de Veiligheidsregio IJsselland met de nieuwe campagne #watdoejijover4minuten. Met deze campagne richten zij zich op vrijwilligers (leeftijd 18 -40 jaar) met als doel: honderd nieuwe aanmeldingen.

In Twente zijn er goede ervaringen met de 'flexwerkplek', naast of in een brandweerkazerne. Marleen Kortleven, die werkt vanuit de kazerne in Ootmarsum, kan dat beamen. "Ik begin hier 's ochtends om acht uur en dan ga ik aan het werk voor mijn baas. Op het moment dat er een melding komt, dan trek ik mijn pak aan en stap ik in de auto."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: