Nieuws

Oproep van Zwolle aan nieuw kabinet: investeer jaarlijks twee miljard extra in woningbouw

Woningbouw heeft 2 miljard per jaar extra nodig
Woningbouw heeft 2 miljard per jaar extra nodig © ANP / Novum RegioFoto
Tot 2040 moet jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro extra worden uitgetrokken voor de bouw van zo'n 600.000 woningen. Dat is de dringende oproep die zestien grotere steden, waaronder Zwolle, vandaag doen aan de vier partijen die aan het onderhandelen zijn over een nieuw regeerakkoord. Om de huidige wooncrisis op te lossen, moet het nieuwe kabinet een "forse, niet eerder vertoonde investering" doen.
Bovenop die extra investering komen nog de kosten van onder meer de aanleg van openbaar vervoer rond nieuwe wijken. Als het nieuwe kabinet er niet voor kiest de forse investering te doen, dan komen verschillende bouwprojecten niet van de grond en dreigt de huidige wooncrisis te blijven bestaan.

'Historisch tekort'

D66-minister Ollongren van Wonen erkende eerder in een brief aan de Tweede Kamer al dat er op dit moment sprake is van een "historisch hoog woningtekort" en dat extra financiering nodig is. Maar de bijbehorende miljarden zijn nog niet gevonden. Het bleef tot nu toe bij een bedrag van 100 miljoen euro per jaar dat het huidige demissionaire kabinet uittrok op Prinsjesdag. Dezelfde partijen in dat kabinet (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) hopen nu een nieuwe regering te vormen.
De schatting is dat er de komende twintig jaar 900.000 tot 1 miljoen huizen bij moeten komen. Twee derde daarvan moet in de bestaande steden binnen en buiten de Randstad verrijzen, omdat de trend is dat daar steeds meer mensen naartoe trekken.
De oproep aan het nieuwe kabinet wordt gedaan door de gemeenten Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Breda, Zaanstad, Almere, ‘s- Hertogenbosch, Amersfoort, Tilburg en Haarlem. De oproep wordt ook gesteund door de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland en door de stadsvervoerders HTM, RET en GVB en de Fietsersbond.

Projectontwikkelaars

De meest concrete bouwplannen zijn in veertien 'grootschalige woningbouwgebieden' die het kabinet eerder aanwees. Al die gebieden liggen in of bij de grotere steden. Hier moeten tot 2040 circa 440.000 woningen komen, waarvan er 210.000 al klaar zouden moeten zijn in 2030.
De betrokken gemeenten in die veertien gebieden geven stuk voor stuk aan de NOS aan dat ze samen met projectontwikkelaars een heel eind kunnen komen, maar dat om allerlei redenen het Rijk ook over de brug zal moeten komen. Vooral omdat de projecten aan allerlei eisen moeten voldoen: klimaatneutraal, met voldoende groen en voorzieningen in de omgeving en goed te bereiken met de fiets en het openbaar vervoer.

Tegenstrijdige regelgeving

De gemeenten in kwestie vragen ook aandacht voor overbodige en tegenstrijdige regelgeving van het Rijk. Zo heeft bijvoorbeeld Den Bosch te maken met een ministerie dat vraagt meer te bouwen, terwijl een ander ministerie daar goederentreinen laat rijden. Daardoor ontstaan bouwbelemmeringen en veiligheids- en gezondheidsrisico's.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.