Weinig Overijsselaars geïnteresseerd in provinciale politiek? CvdK Heidema: "Verbaast me niks"

Provinciale politici kijken er niet gek van op dat hun werk voor Overijsselaars een ver-van-mijn-bed-show is. "Die politiek valt minder op dan bijvoorbeeld gemeente en Rijk," verklaart Andries Heidema. Dat hijzelf als Commissaris van de Koning bij slechts negen procent van de inwoners bekend is, vindt hij zelfs 'heel wat'.

"Ik vind het nog heel wat dat vele tienduizenden Overijsselaars weten dat ik hun commissaris ben", lacht Heidema.

Ingrijpende besluiten

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat bijna zeven op de tien Overijsselaars niet geïnteresseerd is in de provinciale politiek. De resultaten van het onderzoek zijn niet onlogisch, volgens de commissaris van de Koning voor Overijssel.

"De politiek in de provincie valt wat minder op dan in de gemeente of het Rijk, dat staat dichterbij. Tegelijkertijd maakt de provincie op tal van terreinen hele ingrijpende besluiten, zoals openbaar vervoer en nieuwbouwwijken. Die beslissingen hebben forse impact op het leven van de Overijsselaar."

Somber beeld

Daar sluit fractievoorzitter Fred Kerkhof van Mooi Overijssel zich bij aan. "Het verbaast me niks. Iedereen kent de landelijke politiek en ook de gemeentelijke politiek snappen ze. Daar halen ze hun rijbewijs. Maar provinciale politiek staat daar ver vanaf."

Gedeputeerde Eddy van Hijum van het CDA bekijkt het anders. "Dit onderzoek schetst wel een heel somber beeld. Als je kijkt naar de opkomst van de Statenverkiezingen is dat gelijk aan de gemeenteraadsverkiezingen, zo'n 56 procent. En uit het onderzoek blijkt dat veel mensen zich echt wel verbonden voelen met Overijssel en vertrouwen hebben in de politiek."

Op straat zeggen mensen maar weinig te weten van de provincie:

'Blijft moeilijk'

Van Hijum denkt dan ook dat de provinciale politiek vooral moet inzetten op regionale vraagstukken. "Want als het gaat om landbouw, natuur, energie en wonen, weten mensen echt wel dat het om de provincie gaat."

Kerkhof denkt dat vooral moet worden ingezet op educatie. "Provinciale politiek moet meer op scholen worden besproken, dan krijg je een olievlek. En we moeten natuurlijk met veel mensen op straat praten, maar het is en blijft moeilijk. Heel veel mensen weten gewoon niet wat de provinciale politiek doet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: