Nieuws

Lange rij in Enschede bij een van de schaarse sneltestlocaties van Twente

De problemen met de sneltesten in Twente werden aan het einde van de middag in het centrum van Enschede duidelijk zichtbaar met een lange rij van honderd wachtende mensen voor de testlocatie aan de Noorderhagen. Het is een van de weinige plekken in Twente waar je dit dit weekend een sneltest kan laten doen om toegelaten te worden in de horeca of de bioscoop.
Aanleiding voor de 'test-schaarste' is een andere werkwijze waardoor enkele grote spelers tijdelijk niet mogen testen. In tegenstelling tot Twente zijn in de veiligheidsregio IJsselland dit weekend geen grote problemen met het testen voor toegang.

Andere spelregels

De regels zijn veranderd, waardoor de testaanbieders niet langer worden betaald voor de capaciteit die ze aanbieden, maar per afgenomen test. Dat betekende voor testaanbieders zoals CovidTestNederland en Hestia -die al zeven maanden tests afnemen- aanpassing van de werkwijze en een nieuwe aanvraag indienen.
Tekst gaat verder onder de foto
Lang wachten op sneltest
Lang wachten op sneltest © News United / Dennis Bakker
Met name aanvullende vragen over de bescherming van de gegevens en dus de privacy van mensen kost de testers extra tijd.

Bug

Even leek het erop dat CovidTestNederland in de loop van zaterdagmiddag weer kon gaan testen op locaties in Almelo, Enschede en Hengelo, maar een bug in het systeem gooide roet in het eten. Zondag was het hersteld, zodat ook voor deze testlocaties gekozen kon worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.