Nieuws

VVD Borne wil ‘open gesprek’ over ruzie in gemeenteraad: "Ik verwacht excuses"

VVD-fractievoorzitter Leo Graafhuis
VVD-fractievoorzitter Leo Graafhuis © RTV Oost
De Bornse gemeenteraad moet in alle openheid 'de vrede tekenen'. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Leo Graafhuis, die sinds vorige maand overhoop ligt met Bert Oude Lansink (CDA). Graafhuis wil dit doen tijdens een openbare raadsvergadering, nadat een 'verzoeningsgesprek' vorige week op niets uit liep. De ruzie ontstond tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc in Azelo.
Graafhuis heeft vooralsnog weinig vertrouwen dat andere partijen met zijn voorstel instemmen: "Ik heb nog niets gehoord van het CDA en Borne-Nu. En dat verwacht ik ook niet, ik denk dat ze de discussie uit de weg gaan." Graafhuis heeft de brief met zijn voorstel vrijdag verstuurd.

Verzoeningsgesprek

Weinig is bekend over wat er precies besproken is tijdens het verzoeningsgesprek vorige week. Graafhuis hield na afloop de kaken stijf op elkaar en ook Oude Lansink liet weinig los. Wél was duidelijk dat de ruzie nog lang niet was bijgelegd.
Nu pleit Graafhuis voor openheid, omdat het besloten gesprek ervoor zorgde dat het 'incomplete beeld naar buiten is versterkt'. Hij doelt op het 'incomplete beeld' over wat er gebeurde rondom de raadsvergadering drie weken geleden, toen het conflict begon.

azc Azelo

Die avond stond een motie op de agenda voor de heropening van het azc. Maar toen vroeg het CDA op het laatste moment om het voorstel van de agenda te halen, waardoor er ook geen debat meer mogelijk was. "Laffe politiek", zei Graafhuis over de actie. Hij liep boos weg tijdens de vergadering, vier andere raadsleden volgden.
"We moeten door de zure appel heen bijten", zegt Graafhuis nu. "Wij willen dat de verhoudingen zo snel mogelijk genormaliseerd zijn." Hij vindt dat het CDA excuses moet maken voor het terugtrekken van het agendapunt. Ook wil hij weten waarom de partij het onderwerp op het laatste moment van de agenda haalde.
CDA-fractievoorzitter Bert Oude Lansink was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.