Nieuws

Eerste NK Karpervissen voor dames in Almelo: ‘Het geheim? Veel geduld’

Almelo is dit weekend de gaststad voor het allereerste NK Karpervissen voor dames. Hengelsportvereniging Vislust stelt haar viswater, de Dollegoorvijver, beschikbaar voor het nationaal kampioenschap. Twaalf dames vissen 48 uur onafgebroken op karper. Voorspelling van de verenigingsman? “Er komen hooguit drie of vier vissen naar boven. Het is een lastig water.”
Er staat wat op het spel dit weekend. De dames die hoge ogen gooien, maken aanzienlijke kans om volgend jaar in de WK-selectie van bondscoach Lizette Beunders opgenomen te worden. Maar waarom moet er eigenlijk een apart NK voor dames en heren zijn?

'De mannen kunnen soms van de dames leren'

“Dat heeft vooral te maken met de viswateren in ons land. In Nederland vind je weinig wateren die tegelijkertijd de dames en de heren kunnen herbergen. Daarom hebben we besloten om het NK te splitsen,” vertelt dames-bondscoach Beunders.
Bondscoach Lizette Beunders
Bondscoach Lizette Beunders © RTV Oost / Ties van der Heide
Toch valt er tussen de twee geslachten wel verschil op te merken, stelt de coach van de Nederlandse equipe. “Bij mannen heb je natuurlijk een sterke fysiek, dus over het algemeen werpen de mannen net iets verder dan de dames. Maar als je kijkt naar de finesse, de onderlijntjes en voerstrategie… Daar kunnen de mannen soms van de dames nog wat leren.”

'Het wordt moeilijk'

Een van de deelneemsters is Priscilla Witten. Samen met haar partner is ze dit weekend vanuit Zeeland naar Almelo gekomen om te vissen. Vissen in een lastig water, stelt ze. “Het wordt moeilijk, maar het moet kunnen.”
Het geheim van de goede karpervisser? “Geduld”, stelt de Zeeuwse. “Veel geduld, veel uren aan de waterkant doorbrengen.”

'Geheim van de smid'

Welke tactiek Witten gaat volgen, geeft ze nog niet prijs. “Dat is het geheim van de smid.”
Zondag om twaalf uur 's middags wordt de winnares van het eerste NK Karpervissen voor dames bekend gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.