Vrijwilligers Sinterklaasactie Zwolle zien toename van aantal arme gezinnen

Het aantal arme gezinnen in Zwolle dat geen geld heeft voor Sinterklaascadeautjes is toegenomen. Dat merken de vrijwilligers van de Sinterklaasactie Zwolle. Bij deze actie wordt speelgoed ingezameld, verpakt en in een zak gestopt, waarna Sint en zijn pieten de cadeautjes op 5 december bij deze gezinnen thuisbrengen.

Steeds meer arme gezinnen doen een beroep op de actie. Vorig jaar ging het vanwege corona niet door, twee jaar geleden waren zo'n vijftig gezinnen aangemeld. Het is nog lang geen pakjesavond, maar nu ligt het aantal aanmeldingen al op tachtig. "En dat zal nog verder oplopen", verwacht Ron Zwiers, één van de vrijwilligers van Sinterklaasactie Zwolle.

Giften

Jaarlijks wordt snoepgoed en kinderspeelgoed ingezameld dankzij giften van particulieren en bedrijven. Via het Leger des Heils, de voedselbank en zorginstelling Frion worden de gezinnen die daarvoor in aanmerking komen aangemeld.

Een van de redenen voor het toegenomen aantal aanmeldingen is het uitblijven van een groots Sinterklaasfeest in Zwolle, voor mensen die anders geen Sinterklaas kunnen vieren. Het zou volgens Zwiers te ingewikkeld zijn om evenement te organiseren, vanwege de corona-app en een QR-code die voor toegang gescand moet worden.

Voor arme gezinnen is zo'n centraal georganiseerd feest belangrijk, omdat de kinderen Sinterklaas dan wel in het echt kunnen zien. Nu dat niet kan, is hun hoop gevestigd op de Sint die voor deze actie langskomt bij arme gezinnen.

Niet genoeg

De vrees bestaat nu wel dat er niet genoeg speelgoed zal zijn om alle kinderen een cadeautje te geven. Daarom gaat de Sint Zwolse raadsleden vragen of ze - net als twee jaar geleden - speelgoed willen inzamelen. Ook blijven de vrijwilligers een beroep doen op particulieren en bedrijven. Via een Facebookpagina kan contact worden gezocht en is te zien waar de inleveradressen zijn.

"Ieder kind verdient een cadeau met Sinterklaas", benadrukt Zwiers. "Het kan ook dit jaar niet zo zijn dat kinderen na pakjesavond op school komen en dan moeten aanzien dat zij niet en andere kinderen wel cadeautjes hebben gekregen van Sinterklaas."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
SINTERKLAAS ZWOLLE
Deel dit artikel: