nieuws

Proef in Twente om strafzaken sneller af te doen uitgebreid

Pilot voor snellere afhandeling eenvoudige strafzaken
Pilot voor snellere afhandeling eenvoudige strafzaken
Een proef waarbij kleine criminelen een straf krijgen opgelegd zonder inmenging van de rechter, wordt in Twente uitgebreid. De proef loopt al twee jaar en nu worden advocaten erbij betrokken. De "uitgebreide" proef start begin november en heet "ZSM en rechtsbijstand".
In de pilot krijgen aangehouden meerderjarige verdachten voorafgaand aan het eerste politieverhoor altijd een advocaat te spreken. Ook als de officier van justitie een boete oplegt zonder tussenkomst van de rechter, kan de verdachte een beroep doen op rechtsbijstand.

Rechtsbijstand moet zijn geborgd

Deze versnelde werkwijze, waarbij zaken ook zonder tussenkomst van een rechter kunnen worden afgedaan, maakt het nodig goed na te gaan hoe de toegang tot rechtsbijstand goed kan worden geborgd. Volgend voorjaar moeten de eerste resultaten bekend zijn.

Niet langer wachten tot advocaat beschikbaar is

In de pilot wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Zo hoeft er niet meer te worden gewacht op een advocaat, maar zal de advocaat zijn cliënt van waar ook ter wereld kunnen bijstaan door een videoverbinding. In de pilot moet naar voren komen of zo'n videoverbinding ook echt werkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.