nieuws

Thuiszorgers: "Steenwijkerland neemt verkeerd besluit"

Medewerkers in de thuiszorg en de vakbonden vinden dat de gemeenteraad van Steenwijkerland een verkeerd besluit heeft genomen over het voortzetten van de thuishulp in 2015.
De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met het college-voorstel waarbij de thuishulp die via Zorggroep Oude en Nieuwe Land wordt verleend tot 1 juli 2015 voor bestaande klanten onveranderd blijft. Daarna gelden er nieuwe regels. Voor nieuwe cliënten gaan deze regels al per 1 maart 2015 in.

'Onvoldoende rekening gehouden met extra geld'

Volgens de bonden en de thuiszorgmedewerkers is er in dit plan onvoldoende rekening gehouden met extra geld van het ministerie van het ministerie van VWS. Daarmee zou de huidige manier van thuishulp voor de jaren 2015 en 2016 hetzelfde kunnen blijven. Het extra geld is er met name voor bedoeld om werkgelegenheid te behouden. De bonden hadden liever gezien de raad het besluit een paar weken zou worden uitstekken. Dan is duidelijk hoeveel geld Steenwijkerland van het Rijk krijgt.
Wethouder Frantzen benadrukte dat er onder druk van de thuiszorgorganisatie in Steenwijk een beslissing moest worden genomen. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde haar.

Rumoer over bedrag van 1,3 miljoen euro

Tijdens de raadsvergadering ontstond er ook rumoer over een bedrag van 1,3 miljoen euro uit de algemene reserves van de gemeente. De wethouder vertelde dat dit bedrag bedoeld is om tegenvallers in de zorg te kunnen opvangen en niet om er een gat in de begroting mee te dichten. Veel raadsleden, de vakbonden en de thuishulpen gingen er vanuit dat dit geld bedoeld was om het gehele overgangsjaar mee te kunnen financieren. De wethouder liet weten dat dit geld mogelijk een andere bestemming krijgt.
Door de vele vragen die de raad aan de wethouder stelde duurde de vergadering veel langer dan gepland. In het publiek zaten tientallen thuiszorghulpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.