Honderden lantaarnpalen langs provinciale wegen in Overijssel definitief weg

Langs provinciale wegen in Overijssel worden de komende tijd in totaal bijna 500 lantaarnpalen weggehaald. Dat zijn er ruim zestig minder dan vorig jaar gepland was. De provincie schrapt de lichtmasten, omdat ze op die plekken niet meer nodig zouden zijn. Maar niet iedereen is daar blij mee.

Het besluit van de provincie om honderden lantaarnpalen weg te halen, deed vorig jaar veel stof opwaaien. Omwonenden langs meerdere provinciale wegen reageerden boos. Na een motie van de PVV Overijssel werd er tijdelijk gestopt met het verwijderen van de lichtmasten. In plaats daarvan zijn ze een jaar lang uitgeschakeld, om te kijken of dat voor onveilige situaties zorgde.

Tientallen blijven staan

De conclusie: van de 553 lantaarnpalen die weggehaald zouden worden, gaan er 67 weer aan. Volgens de provincie gebeurt dat vooral op plekken waar de sociale veiligheid in het geding was. Het gaat daarbij om lichtmasten op onder meer de N733 tussen Enschede en Oldenzaal, de weg van Losser naar Oldenzaal (N734), de N736 bij Oldenzaal, de N349 bij Denekamp en de noordtak van de N343 richting Hardenberg.

Daarentegen verdwijnen op andere provinciale wegen in Overijssel de komende tijd dus wel definitief tientallen lantaarnpalen. Vooral in de regio Twente blijft het donkerder. Zo verdwijnen er tussen Goor en Hengelo (N346) ter hoogte van het Twentekanaal tientallen lichtmasten.

Omwonenden langs de provinciale weg in Almelo zijn niet blij met het besluit:

'Onverantwoord'

De PVV Overijssel is niet blij met het eindresultaat. "Wij willen dat deze lantaarnpalen blijven staan en ook weer aan gaan. Niet een paar, maar allemaal", zegt Statenlid Joeri Pool. "Het weghalen van zoveel lantaarnpalen gaat ten koste van de veiligheid in Overijssel. Het is totaal onverantwoord."

De PVV hoopt de gedeputeerde nog op andere gedachten te krijgen en wil er in de volgende Provinciale Statenvergadering een motie over indienen.

Het is totaal onverantwoord
Joeri Pool, PVV Overijssel

Besparing

De provincie verwijdert de honderden lichtmasten om kosten te besparen, minder energie te verbruiken en om lichthinder te beperken. Met de maatregel moet de provincie jaarlijks zo'n 200.000 euro besparen.

Statenlid Robert Jansen van GroenLinks reageerde eerder al verheugd op de plannen. "Hier valt heel wat klimaatwinst uit te behalen", zei hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: