nieuws

Geboortehuis Thorbecke in Zwolle in ere hersteld en nu ontmoetingshuis

In Zwolle is vandaag het geboortehuis van de Zwolse Staatsman Johan Rudolf Thorbecke heropend. Het pand waar Thorbecke in 1798 werd geboren is het afgelopen jaar grondig gerenoveerd en wordt een ontmoetingshuis voor politieke en maatschappelijke organisaties.
Ondernemer Ben Keizers uit Oldenzaal kocht vorig jaar het pand en besloot het om te bouwen tot inspiratieplek. Tot dan werd het pand jarenlang gebruikt als kantoorruimte en was er weinig wat herinnerde aan de staatsman die er geboren is. Keizers liet het pand volledig restaureren en herstelde waar mogelijk oude elementen in ere.
Keizers wil het pand gebruiken om het gedachtegoed van Thorbecke uit te drukken. Thorbecke is grondlegger van de grondwet uit 1848 en stond aan de basis van onze huidige democratie. De staatsman ging uit van de kracht en invloed van de burgerij op datgene wat in het land gebeurde, met de overheid in een 'kaderscheppende rol'.
Die oude principes wil Keizers opnieuw onder de aandacht brengen. Het pand is omgebouwd tot het Zwolse Staatshuys en moet een inspirerende plek worden voor politieke en maatschappelijke organisaties.
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld verrichtte vanmiddag de officiële opening van het Staatshuys.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.