Nieuws

'Slechts vier procent van de boeren zou nu op CDA stemmen'

Boeren demonstreren op het Malieveld
Boeren demonstreren op het Malieveld © ANP / Arie Kievit
Boeren hebben bijna geen vertrouwen meer in de overheid. Van de veehouders zegt slechts 2 procent nog 'vrij veel vertrouwen' te hebben in de overheid, 70 procent heeft geen vertrouwen meer. Dit blijkt uit een enquête onder 981 veehouders, uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van de Volkskrant.
Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou 68 procent van de veehouders op de BoerBurgerBeweging (BBB) stemmen. Slecht 4 procent zou op het CDA stemmen, van oudsher dé boerenpartij.

Minder steun dan verwacht

Er is een kloof tussen hoe boeren en burgers tegen de landbouw aankijken, schrijft de Volkskrant. Zo denkt driekwart van de boeren dat de meerderheid van de Nederlanders achter de boerenprotesten staat. Uit de enquête blijkt dat slechts 38 procent de acties steunt.
Ook vindt de helft van de burgers in de steekproef dat de veestapel moet inkrimpen. Van de veeboeren zelf vindt maar 12 procent dat.
Opvallend is dat boeren weinig tot geen vertrouwen meer hebben in overheidsinstanties, schrijft de Volkskrant. Slechts 5 procent van de veehouders heeft vertrouwen in het ministerie van Landbouw; minister van Landbouw Carola Schouten scoort een magere 9 procent.

Farmers Defence Force

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) en landbouworganisatie LTO doen het wat dat betreft een stuk beter onder boeren; 48 procent heeft vertrouwen in FDF, 41 procent in LTO.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.