'Big Brother' bij schoonmaken sloten; waterschap zet satelliet in

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zoekt het letterlijk hogerop met het controleren van sloten. Er wordt een satelliet ingezet om foto's van de sloten te maken. Dat scheelt een hoop werk, want het alternatief is een legertje van zestig medewerkers een week lang 'de boer op sturen' om de sloten te inspecteren. Inspectie van het schoonmaken door grondeigenaren en andere 'onderhoudsplichtigen' is nodig om een goede aan- en afvoer van water te garanderen.

De satelliet doet er in z'n eentje wel iets langer over dan de zestig medewerkers die met de iPad in de hand van sloot naar sloot struinen. Vanuit de ruimte worden sinds 12 oktober foto's gemaakt van de sloten en dat gaat door tot 8 november. In totaal worden er 8.000 sloten over een totale lengte van 2.500 kilometer gecontroleerd in het werkgebied van het waterschap dat zich van Deventer noordwaarts uitstrekt tot aan Assen.

Dit is efficiënter en bespaart kosten. Onze medewerkers hoeven daardoor alleen nog die locaties te bezoeken die als ‘niet schoon’ uit de computer rollen
Waterschapbestuurder Herman Odink

Hoe controleert 'Big Brother'?

In een kleine vier weken maakt de satelliet foto’s van het hele werkgebied. Een computerprogramma analyseert de foto’s en beoordeelt in welke sloot te veel begroeiing in het water staat en in welke niet. Sloten waar te veel begroeiing in staat, worden door de software als ‘niet schoon’ beoordeeld. Alleen daar gaan medewerkers fysiek schouwen. Na deze fysieke schouw krijgen de betreffende grondeigenaren en onderhoudsplichtigen het verzoek alsnog onderhoud te doen.

Schema controle vanuit de ruimte (Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)
Schema controle vanuit de ruimte (Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)

Aan- en afvoer water

Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde ‘schouwsloten’ goed zijn schoongemaakt. Dit is noodzakelijk, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
WATERSCHAP DRENTS OVERIJSSELSE DELTA
Deel dit artikel: