Nieuws

Met deze nieuwe maatregelen wil de KNVB supportersgeweld terugdringen

nieuwe maatregelen tegen probleemsupporters
nieuwe maatregelen tegen probleemsupporters © ANP / Roland Heitink
Boetes voor biergooiers en een registratieplicht voor uitsupporters. Zomaar een greep uit de maatregelen die de KNVB vanochtend aankondigde. Aanleiding is de forse toename aan incidenten de afgelopen maanden, waarbij regelmatig Overijsselse clubs betrokken waren. De bond dreigt met strengere maatregelen als deze niet werken.
In de eerste weken van het seizoen ligt het aantal incidenten met voetbalsupporters aanzienlijk hoger dan normaal. De KNVB meldde onlangs dat er al 45 tuchtzaken zijn, terwijl dat er normaal gesproken 70 tot 90 in een heel seizoen zijn. Ook werden al driehonderd stadionverboden uitgedeeld, meer dan de helft van een volledig seizoen.
De nieuwe maatregelen:
  • De KNVB legt nu ook stadionverboden op voor 'het gooien van voorwerpen en vloeistoffen', kwetsende spreekkoren en het dragen van gezichtsbedekking. Bij een stadionverbod hoger dan twaalf maanden, komt er een geldboete bovenop.
  • Voor alle uitsupporters geldt een uitkaartverplichting. Dit betekent dat supporters van de bezoekende club alleen kaarten via de Uitcard kunnen krijgen.

Weren van (uit)supporters

Als de maatregelen niet werken, treedt de bond strenger op. Het weren van (uit-)supporters en het staken van wedstrijden behoren dan tot de opties. "We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen", meldt de KNVB na overleg met de clubs uit het betaalde voetbal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.