Enschede zwicht voor bezwaar eigenaren, gebouwen van monumentenlijst

De twaalf na-oorlogse gebouwen die Enschede twee jaar geleden liet opnemen in de lijst gemeentelijke monumenten, gaan er alweer vanaf. De eigenaren willen niet dat hun gebouw op de lijst staat.

Volgens hun is het onrechtvaardig dat alle kosten die ze moeten maken om het monument in goede staat te houden voor eigen rekening zijn. Daar staat geen subsidie tegenover. Behalve extra kosten hebben de eigenaren ook nog eens te maken met beperkingen bij een verbouwing.

De gemeente heeft geen geld voor een onderhoudssubsidie voor de eigenaren en is daarom overstag gegaan voor hun argumenten. Het gaat om vier kerken, vijf appartementencomplexen, het hoofdgebouw van de waterzuivering, gebouwen van Vitens en het voormalig kantoor van Menko.

'Makkelijk praten'

"We hebben makkelijk praten over andermans portemonnee maar zelf maken we geen geld vrij", aldus wethouder Hatenboer. Hij vindt het nu genomen besluit reëel en heeft vertrouwen in de eigenaren van de panden. "De eigenaren van de kerken bijvoorbeeld zijn erg begaan met hun bezit."

"Mensen moeten niet denken dat die panden nu maar gewoon gesloopt kunnen worden", meent Hatenboer. Sloop of ingrijpende verbouwingen zijn vergunningplichtig en in het bestemmingsplan worden de panden ook voor een deel beschermd.

Meer over dit onderwerp:
monument Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren