nieuws

Universiteit Twente op twee na slechtste universiteit van Nederland volgens Keuzegids 2015

Universiteit Twente is plaats gezakt
Universiteit Twente is plaats gezakt
De Universiteit Twente zakt in de Keuzegids Universiteiten 2015 naar de twaalfde plaats, terwijl de universiteit vorig jaar nog zesde stond. Ze zijn daarmee de op twee na slechtste universiteit van dit moment. Dat meldt UT Nieuws.
De gids constateert dat ‘Twente een inzinking doormaakt’ en is vooral kritisch over de sociale en bedrijfskundige studies. Slechts twee universiteiten scoren in de gids slechter, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. De Open Universiteit en de universiteit van Wageningen zijn de beste universiteiten van het land.

UT derde plek op lijst technische universiteiten

Op de ranglijst van Nederlandse technische universiteiten is de UT een plaats gezakt. De UT staat nu derde. Universiteit Twente is op die lijst gepasseerd door de universiteit van Delft. De universiteit van Eindhoven staat bovenaan. Volgens de Keuzegids scoort de Universiteit Twente dit keer lager door de dalende waardering voor bedrijfskunde, bestuurskunde en andere studies in de maatschappijvakken. En zijn andere universiteiten niet per se beter geworden.

Rector denkt dat het aan nieuw model ligt

De Universiteit Twente heeft dit jaar de pech gehad dat de omschakeling naar een nieuw onderwijsmodel samenviel met het meetmoment voor de Keuzegids. Dat is een belangrijke reden waarom de UT dit jaar minder goed scoort in de deze week verschenen vergelijking, zegt rector magnificus Ed Brinksma in TC Tubantia. "We zijn naar het Twents Onderwijs Model overgestapt, waarin we grote verbeteringen boeken bij het terugdringen van studie-uitval. De bevindingen van de keuzegids zijn een momentopname, rond maart/april. Toen waren de veranderingen het grootst. Had je een paar maanden later gemeten, zou dat al een veel beter beeld hebben opgeleverd."
De Keuzegids Universiteiten 2015 wordt geschreven voor aanstaande studenten en wordt ook veel gebruikt door scholen, adviesbureaus en door de beoordeelde opleidingen zelf. Het bevat per vakgebied een beschrijving en vergelijking van alle universitaire opleidingen en een beoordeling van de onderwijskwaliteit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.