nieuws

'Onderzoeker naar problemen met Chroom-6 negeerde eerder klachten in Twente'

Onderzoeksleider onder vuur
Onderzoeksleider onder vuur
De persoon die door Defensie is aangesteld een onderzoek te leiden naar het gebruik van kankerverwekkende stoffen blijkt jarenlang als leidinggevende klachten erover te hebben genegeerd op de voormalige luchtbasis Twenthe.
Oud-medewerkers van Defensie zijn verbijsterd dat oud-luchtmachtcommandant Freek Groen is gekozen tot leider van de Taskforce die de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf moet aanpakken. Dat blijkt uit interviews van EenVandaag.

'Hij had zorg voor 200 mensen'

Freek Groen was van 1984 tot en met 1992 een hoge leidinggevende op de vliegbasis Twenthe. Als squadron- commandant was Groen onder meer verantwoordelijk voor hangar 17, de spuiterij waar straaljagers van een nieuwe laag verf werden voorzien. Onder de leiding van commandant Freek Groen is met de giftige chroom-houdende CARC-verf gewerkt.
Oud-medewerker en veiligheidsfunctionaris vliegbasis Twenthe Theo Even: "Groen was eerst chef motoren, later is hij commandant technisch squadron geworden, daar vallen alle onderhoudshangars onder. De Plaatwerkerij, spuiterij, wasserij. Zo’n 200 mensen had hij de zorg en verantwoording voor als commandant."

Onveilig en ongezond

De ventilatie in de spuitwerkplaats in hangar 17 deugde niet. Het personeel werkte in vervuilde lucht. De werksituatie was onveilig en ongezond. Dat blijkt uit rapporten van de arbeidsinspectie in handen van EenVandaag.
De arbeidsinspectie waarschuwde meerdere malen en eiste verbetering van de ventilatie maar dit gebeurde niet. Uit de stukken blijkt dat de leiding het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Dit gebeurde onder het bewind van Freek Groen.

Politieke verontwaardiging

De politiek reageert tegenover EenVandaag verontwaardigd over de aanstelling als leider van de Task Force CARC Freek Groen. Kamerlid Wassila Hachchi van D66 is fel tegen de benoeming van Freek Groen: "Het is in dit dossier ontzettend belangrijk dat je elke schijn van betrokkenheid, belangen-verstrengeling of wat dan ook moet zien te voorkomen en het is ontzettend belangrijk dat een persoon deze task-force leidt die echt helemaal onafhankelijk is en het is niet verstandig dat dit in dit geval niet is gebeurd."
Het Ministerie van Defensie reageert als volgt: "De heer Freek Groen is een ervaren Luchtmacht Commodore met uitgebreide kennis en ervaring binnen diverse onderdelen van de defensie organisatie. Dit is de reden geweest om hem te vragen om aan de interne Taskforce leiding te geven. De Taskforce begeleidt het proces en doet geen zelfstandig onderzoek. De Taskforce heeft ook geen invloed op de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek."
Bekijk ook het dossier 'Gifverf bij Defensie'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.