Nieuws

Zwolle zoekt naar ruimte voor noodopvang asielzoekers

Zwolle ving eerder al tijdelijk vluchtelingen op in de IJsselhallen.
Zwolle ving eerder al tijdelijk vluchtelingen op in de IJsselhallen. © RTV Oost
Zwolle gaat op zoek naar een geschikte locatie die kan dienen als noodopvang voor vluchtelingen. Dat laat burgemeester Snijders weten via Twitter.
"Ook in Zwolle zijn we bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen en op korte termijn vluchtelingen in onze stad op te nemen nu de nood zo hoog is" schrijft de burgemeester.

Onderzoek

Volgens burgemeester Snijders wordt er onderzoek gedaan naar welke mogelijkheden er zijn om snel noodopvang te kunnen bieden. Locaties worden in het bericht niet genoemd. Ook wordt er niets gemeld over het aantal opvangplekken dat Zwolle wil of kan bieden. Wel wordt duidelijk dat de nood erg hoog is en dat de stad daarom snel op zoek gaat naar geschikte locaties om daar tijdelijk vluchtelingen in op te vangen.
Zwolle bood in 2014 en 2015 een grote tijdelijke opvang voor asielzoekers die toen vanuit Syrië naar Nederland kwamen. In de IJsselhallen werden toen driehonderd stapelbedden opgesteld en verbleven er zo'n zeshonderd vluchtelingen. Het ziet er niet naar uit dat deze locatie opnieuw als noodopvang kan dienen omdat er voor de komende maanden tal aan evenementen gepland staan.

Hengelo

Gisteren nog kwam Hengelo in het nieuws toen bekend werd toen die gemeente aankondigde per direct honderd vluchtelingen uit Ter Apel op te vangen.
De acute huisvesting van vluchtelingen gebeurde op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat een oplossing probeert te vinden voor de onhoudbare situatie in het azc van Ter Apel waar 2.500 vluchtelingen verblijven.

Enschede

Maandagavond werd tijdens de gemeenteraadsvergadering duidelijk dat ook Enschede afgelopen vrijdag door het COA is benaderd voor noodopvang. "Ambtenaren zijn de hele zaterdag in de weer geweest", aldus waarnemend burgemeester Theo Bovens.
Er is naarstig gezocht naar geschikte panden in de stad. En volgens Bovens is er uiteindelijk ook een locatie gevonden. "We hadden al een aanbod in voorbereiding." Waar, dat is niet bekend. Maar uiteindelijk bleek er, onder meer door het aanbod van Hengelo, voldoende capaciteit. "Maar ik sluit een dergelijke vraag aan onze gemeente de komende maanden niet uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.