Ook ophokplicht voor pluimvee in Overijssel na uitbraak vogelgriep in Zeewolde

In Overijssel en de rest van Nederland geldt sinds 12 uur een ophokplicht voor pluimvee. Dit is door minister Carola Schouten van Landbouw ingesteld, nadat op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde vogelgriep was aangetroffen.

Volgens het ministerie van Landbouw gaat het om hoogpathogene vogelgriep (H5). Om verdere besmetting te voorkomen wordt het bedrijf met circa 36.000 dieren geruimd.

"Gezien de recente vondsten van besmette wilde vogels in Duitsland, de gemelde uitbraken in Europa, de uitbraak in Zeewolde en de vondsten van dode vogels in noord Nederland, heb ik besloten om per vandaag een landelijke ophok- en afschermplicht in te stellen, om zo het risico van insleep van vogelgriep op bedrijven te verminderen", schrijft minister Schouten.

De ophokplicht geldt voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Voor hobbyboeren geldt een afschermplicht. De dieren hoeven niet naar binnen, maar moeten wel met bijvoorbeeld een zeil de beesten afschermen. Op deze manier kunnen vogels er niet bij.

In augustus werd bij een houder van sier- en watervogels in Heeten vogelgriep vastgesteld. Toen werden alle 665 zwanen, eenden en andere vogels van de houder geruimd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BOEREN
Deel dit artikel: