Nieuws

Verdachte van fatale vaccinatieruzie Almelo kan zich weinig herinneren van misdrijf

Het lichaam van de vrouw werd gevonden in een auto bij het ziekenhuis in Almelo
Het lichaam van de vrouw werd gevonden in een auto bij het ziekenhuis in Almelo © News United / Jan Willem Klein Horstman
Floris, de verdachte in het Almelose vaccinatiedrama, kan zich weinig herinneren van de fatale avond. Dat blijkt uit Jassana, zoals het onderzoeksdossier van justitie heet. De 43-jarige man, die ervan wordt verdacht dat hij zijn 56-jarige vriendin om het leven heeft gebracht waarna hij de hand aan zichzelf probeerde te slaan, weet slechts in hele grote lijnen wat er is gebeurd. Van het misdrijf zelf kan hij helemaal niets herinneren.
Eerder werd al bekend dat de twee in de aanloop naar de dood van Sandra een slepende ruzie hadden over het corona-vaccinatiebeleid.
Het misdrijf medio september baarde vooral opzien omdat de man zijn vriendin dood in de bagageruimte van een Kia Picanto naar het ziekenhuis had gebracht, waarna hij zelf probeerde uit het leven te stappen. Dat deed hij door zijn polsen door te snijden.

Meermalen verhoord

Aanvankelijk was Floris enige tijd niet of nauwelijks aanspreekbaar, maar zijn wonden zijn intussen goed genezen en het rechercheteam heeft hem al meerdere keren kunnen verhoren. Ook zijn familie heeft hem inmiddels meerdere keren kunnen bezoeken in de speciale kliniek, waar hij momenteel verblijft.
Zanger Rob Rolefes met links van hem Floris, die later een lange baard en lang haar kreeg en daarmee een gedaantewisseling onderging
Zanger Rob Rolefes met links van hem Floris, die later een lange baard en lang haar kreeg en daarmee een gedaantewisseling onderging © Wouter Loeve
De verdachte verleent alle medewerking aan het onderzoek, maar duidelijk is dat hij nog slechts flarden weet van wat er is gebeurd. Uit de verhoren blijkt onder meer dat Floris zich bepaalde gebeurtenissen van die fatale avond niet kan herinneren.

Minnaar

Uit het dossier-Jassana - vernoemd naar een tropische kraanvogel - blijkt verder dat Sandra er al maandenlang een minnaar op nahield. Nadat dit bekend werd bij Floris, had Sandra op een gegeven moment te kennen gegeven dat ze met Floris verder wilde. Op de dag voor het misdrijf had zij dit nogmaals tegenover hem bevestigd.
Uit de verhoren van de minnaar blijkt echter dat Sandra tegenover hem de indruk had gewekt juist met hém door te willen.

Vaccinatieruzie

Zoals RTV Oost eerder al meldde, hadden Floris en Sandra hoogoplopende ruzie gekregen over corona en dan met name het huidige vaccinatiebeleid.
Uit het dossier-Jassana blijkt onder meer dat het slachtoffer Sandra bang was dat de zogenoemde spikes (een soort weerhaakjes, red.) van het vaccin van gevaccineerden op niet-gevaccineerden zouden kunnen overspringen. Waarop ze Floris had verboden nog langer met gevaccineerden om te gaan.

Gestopt met muziekmaken

Om die reden was de gepassioneerd muzikant aanvankelijk zelfs al gestopt met zijn favoriete hobby: spelen in een band. In dit geval Beast of Maiden, dat een tribute bracht aan de Britse hardrockband Iron Maiden.
Maar nadat 'Flo' - zoals zijn bijnaam in de Almelose muziekscene luidt - spijt kreeg, had hij zijn muziekmaatjes laten weten dat hij weer deel wilde uitmaken van de formatie. Na een gesprek hierover die dinsdagmiddag met een delegatie van de rockband, ging hij naar zijn ouderlijk huis om het nieuws te vertellen dat hij weer muziek ging maken.
Daarna toog hij naar huis, waarna het vermoedelijk die avond mis ging tussen hem en Sandra. De volgende ochtend reed Floris met zijn dode partner naar het ziekenhuis.

Reactie advocaat

Floris' advocaat Jeroen Ruarus wil niet reageren op de bevindingen van RTV Oost. "Het proces voer ik op de plek waar dat thuishoort: in de rechtszaal."
Floris moet zich medio december een eerste keer voor de rechtbank verantwoorden. Daarbij gaat het om een zogenoemde pro-formazitting. Omdat het rechercheteam nog met tal van vragen kampt, zal de inhoudelijke rechtszaak naar verwachting nog langere tijd op zich zal laten wachten.

Nabestaanden

Woordvoerster Selma Hoekstra van Namens de Familie, de organisatie die nabestaanden bijstaat die getroffen zijn door een schokkende gebeurtenis, laat namens de familie van Sandra weten niet te willen reageren op de onderzoeksresultaten uit het dossier-Jassana.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.