Nieuws

Anti-wolfmaatregelen voorlopig geen voorwaarde voor schadevergoeding

Roep om preventiemaatregelen neemt toe
Roep om preventiemaatregelen neemt toe © Nederlandse Freelancers/Nico Garstman
Veehouders zijn voorlopig niet verplicht om wolfwerende maatregelen te nemen, als ze in aanmerking willen komen voor een schadevergoeding voor aangevallen vee. De regeling is tot 2023 verlengd, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade regelt.
De speciale Wolvencommissie adviseerde eerder dat wolfwerende maatregelen uiterlijk dit jaar genomen moesten zijn. Maar de provincies willen veehouders extra tijd geven om zich voor te bereiden op de komst van de wolf.

Waakhond en stroomdraad

Dierenhouders kunnen wolven bij hun vee weghouden door een stroomdraad rond een weiland te spannen of door een kuddewaakhond te nemen.
Fladderende lappen en lichtsensoren zouden ook kunnen helpen. Een wolf mijdt namelijk een gebied waar hij zich heeft bezeerd of flink is geschrokken.

Dood door wolf

Als een landbouwhuisdier zoals een schaap met zekerheid door een wolf is gedood, heeft de eigenaar recht op een tegemoetkoming in de schade. Ook voor een behandeling aan verwondingen door een wolf kan een schadeclaim worden ingediend.
Of er sprake is geweest van een wolvenaanval wordt vastgesteld door DNA-onderzoek te doen. Tot nu toe zijn er dit jaar landelijk 52 aanvallen van een wolf vastgesteld.

Honden en vossen

Honden en vossen vallen veel vaker schapen en geiten aan. Wolven hebben een grote voorkeur voor wild, zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen.
In gebieden waar de wolf een territorium heeft gekozen, worden bijna geen landbouwhuisdieren meer aangevallen. Het zijn meestal rondzwervende wolven die toeslaan, aldus wolvenkenners.

Overijssel

Op dit moment is er in Overijssel nog geen sprake van vestiging en hebben we alleen te maken met zwervende wolven.
Overijssel is, samen met Drenthe, de belangrijkste doorgang voor wolven die vanuit Duitsland ons land binnenkomen. Op dit moment is er nog geen sprake van vestiging in onze provincie, maar mogelijk wordt dat in de toekomst nog anders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.