nieuws

Hengelo: hoge schuldenlast absoluut niet verontrustend

Geld
Geld
De hoge schuldenlast van de gemeente Hengelo is absoluut niet verontrustend. Dat meldt de gemeente op haar website in een reactie op een recente schuldenanalyse van Metro op basis van cijfers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daaruit bleek dat Hengelo van alle Nederlandse gemeenten de grootste schuld heeft.
De hoge schuld is ontstaan, omdat Hengelo naar eigen zeggen als één van de weinige gemeenten de sociale woningbouw zelf financiert. Hiervoor leent de gemeente op de kapitaalmarkt en geeft deze leningen door aan lokaal werkzame corporaties, met name Welbions.

Groot financieel voordeel

Hierdoor is het vreemd vermogen op lange termijn ruim 426 miljoen euro hoger dan wanneer de gemeente de woningbouwfinanciering via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zou laten lopen. Volgens de gemeente staat tegenover deze werkwijze een groot financieel voordeel. De gemeente zegt jaarlijks een miljoen euro aan de opslag op de doorgerekende lening te verdienen. Als de constructie wordt stopgezet, dan moet Hengelo jaarlijks een miljoen euro extra bezuinigen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.