nieuws

'Beperkte rol voor vliegveld Twente in luchtvaart is mogelijk'

Vliegveld Twente kan een kleine rol in de luchtvaart blijven spelen. De start- en landingsbaan zou minimaal 10 jaar in gebruik moeten blijven voor beperkt vliegverkeer. Dat staat in het advies van een 'commissie van wijzen' dat donderdag door voorzitter Bernard Wientjes is gepresenteerd.
Het onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van het luchthaventerrein is in juni van dit jaar in gang gezet door de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, toen bleek dat een commerciële burgerluchthaven als 'banenmotor voor de regio' niet haalbaar was.

'Nieuwe maakindustrie'

Een economische versterking van Twente kan volgens het advies het best worden bereikt door in te zetten op de 'nieuwe maakindustrie'. Door de ontwikkeling van hoogwaardige technologie zoals 3D-printen wordt steeds minder productie uitbesteed aan lagelonenlanden.
Wientjes ziet clusters van elkaar aanvullende hightechbedrijven voor zich. Er is ook al een naam: Technology Base Twente. De commissie waarschuwt voor versnippering en regionaal denken. Deze maand bespreken Provinciale Staten van Overijssel en de raad van Enschede het rapport in een gezamenlijke vergadering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.