nieuws

Aanbesteding treinvervoer Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede van start

Spoor
Spoor
Geïnteresseerde treinvervoerders kunnen vanaf vandaag een offerte uitbrengen op het treinvervoer voor de trajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede. De provincie Overijssel en Regio Twente hebben het vervoer voor de komende 15 jaar Europees aanbesteed.
Volgens de provincie zijn de beide trajecten gezamenlijk aanbesteed vanwege kostenbesparing en om een interessanter aanbod op de markt te kunnen brengen. Daarnaast zetten beide overheden met deze aanbesteding in op het verbeteren van de capaciteit, de punctualiteit en de toegankelijkheid van beide treindiensten.

Planning

Naar verwachting kan in april 2015 tot gunning worden overgegaan. De aankoop, bouw en het testen van treinen neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag. Vervolgens start in 2016 het ombouwen van beide spoortrajecten naar een geëlektrificeerd netwerk en de aanleg van station Stadshagen in het traject Zwolle-Kampen. Dit betekent dat in principe in december 2017 de nieuwe concessieperiode voor Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede van start kan gaan.
Met de elektrificatie van beide lijnen besparen de provincie en Regio Twente op de exploitatiekosten. Daarnaast verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de geluidsoverlast in het gebied tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Wierden. Elektrificatie zorgt ook voor een kortere rijtijd, waardoor de reizigers sneller op de plek van bestemming zijn en een hogere frequentie in de toekomst mogelijk is.

Treinvervoer tot 2017

De NS verzorgt op dit moment het vervoer op beide trajecten. Het is de bedoeling om de huidige concessies met de NS tot aan de nieuwe concessieperiode eind 2017 te verlengen. Hierover zijn de partijen met elkaar in overleg.
De provincie Overijssel heeft de treinverbinding Zwolle-Kampen in 2005 van het Rijk overgenomen. Deze concessie eindigt in december 2015. Voor het traject Zwolle-Enschede zijn de provincie Overijssel en Regio Twente met het Rijk overeengekomen om deze in december 2014 van het Rijk over te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.