Nieuws

Omtzigt ontkent betrokkenheid bij CDA-plan om Rutte zwart te maken

Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt)
Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) © ANP / Bart Maat
Kamerlid Pieter Omtzigt nam afstand van een plan binnen het CDA om een persoonlijke, anonieme aanval op VVD-leider Mark Rutte te lanceren. Dat zegt de Enschedeër in reactie op een boek van politiek verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee, die de plannen dinsdag onthulden.
Het idee kwam volgens de verslaggevers uit de koker van Omtzigt, Hans van der Wind (een belangrijke financier van de CDA-campagne) en Martin van Putten (media-adviseur). Omtzigt zegt in zijn reactie dat hij "om precies te zijn één gesprek" had met Van der Wind en Van Putten.
Tekst gaat verder onder tweet
"Zij stelden voor om campagne te voeren tegen Mark Rutte en wilden van mij weten welke zwakke punten de premier had", zegt Omtzigt. "Ik heb daar met hen over gesproken. Toen duidelijk werd dat zij een persoonlijke aanval op Rutte voor ogen hadden, heb ik mij daarvan gedistantieerd. Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken."

Seksualiteit en MH17

Omtzigt liet dit naar eigen zeggen ook weten aan de commissie die na de verkiezingen de CDA-campagne evalueerde. Een citaat uit dit schrijven: "Zij (Van der Wind en Van Putten, red.) kwamen om te spreken over een operatie 'Black Hand'. Die bestond uit het zoeken naar kwetsbare plekken bij de persoon Mark Rutte. Daarbij spraken ze over MH17 en over seksualiteit. Dit was behoorlijk ongepast en helemaal voor een christendemocratische partij."
"Mijn weergave van de feiten wordt bevestigd door de vierde persoon die bij het eenmalige gesprek met het CDA-campagneteam was." Omtzigt zegt dit ook aan Broer en Kee te hebben verteld. "Maar zij hebben dat niet vermeld of contact met hem opgenomen."

'Videomakers wilden niet'

Het plan verdween uiteindelijk in de prullenbak toen het niet lukte om een producent te vinden voor de filmpjes, schrijven Broer en Kee. Videomakers zouden bang geweest zijn voor reputatieschade. Het CDA zegt dat het idee al eerder werd afgewezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.