PEC Zwolle houdt rekening met terugkeer in categorie 1

PEC Zwolle houdt er rekening mee dat de club binnenkort weer onder curatele van de KNVB komt te staan. "Het zou ons niet verbazen dat wij tijdens het eerstvolgende meetmoment weer eens ingedeeld worden in categorie 1 (van BVO’s die onder verscherpt toezicht staan van de KNVB)", schrijft voorzitter Adriaan Visser in zijn column op de clubsite.

PEC zat in het verleden al vaker in categorie 1, maar de laatste jaren behoorde het tot categorie 2, bij de clubs die een voldoende scoren in het financiële ratingsysteem van de voetbalbond. Volgens Visser balanceert PEC Zwolle door de manier van financieren echter altijd op het randje van categorie 1 en categorie 2.

Ondanks de bekerwinst sloot PEC Zwolle het afgelopen seizoen af met een negatief resultaat van 300.000 euro. De kosten zijn vorig jaar fors gestegen en de groei van de omzet bleef daarbij achter. De club heeft noodgedwongen 300.000 euro van het verwachte resultaat moeten afboeken door de economische ontwikkelingen en matige sponsorcontracten, stelt Visser.

Dit jaar heeft PEC Zwolle al verschillende maatregelen genomen om de financiële positie te verbeteren. "Met een zeer beperkte kostenstijging (en verder aangescherpte controle) en de gerealiseerde verkoop van Boer en Mokotjo, verwachten wij dan ook over het komende seizoen 2014/15 een mooi positief resultaat te boeken", schrijft de voorzitter.

FC Twente zit sinds het voorjaar ook in categorie 1. De club moet voor elke uitgave van meer dan 50.000 euro toestemming vragen aan de KNVB. Heracles Almelo en Go Ahead Eagles behoren tot de financieel gezonde clubs in categorie 3.

Meer over dit onderwerp:
pec zwolle Betaald voetbal Voetbal Sport
Deel dit artikel: