nieuws

Burgemeester Losser teleurgesteld in Duitse tolplannen, geen tolvrije zone grensregio

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt presenteerde vandaag de tolplannen, zoals die vanaf 1 januari 2016 moeten gaan gelden. Er wordt alleen tol geheven op snelwegen. Maar tot teleurstelling van de Losserse burgemeester Sijbom komt er geen tolvrije zone langs de grens.
Zo'n tolvrije zone wordt belangrijk gevonden door de burgemeesters in de grensregio. "Zoals veel mensen meerdere keren per jaar van Hengelo naar Zwolle rijden, zo rijden wij vaak Duitsland in via de snelweg. We zijn dus toch meer dan honderd euro per jaar kwijt aan tol." Sijbom gaat ervan uit dat de lobby voor zo'n tolvrije zone gewoon doorgaat.
Wie het hele jaar door van de Duitse snelwegen gebruik wil maken, betaalt vanaf 1 januari 2016 maximaal 130 euro. De prijs die daadwerkelijk moet worden betaald is afhankelijk van de auto waarin wordt gereden. Er komen drie tolvignetten. Eén voor tien dagen, die tien euro kost. Eén voor twee maanden, die 22 euro kost en een jaarvignet die maximaal 130 euro kost.
Met de tol denkt de Dobrindt tot wel 500 miljoen euro op te halen. Maar Sijbom denkt dat de minister te positief is. Bovendien blijft Sijbom de invoering van de tol een schetsvertoning vinden. "Het gaat niet om het geld. Om het Duitse wegennet op te knappen zijn tientallen miljarden euro's nodig. Die haal je niet binnen met het heffen van tol. Het is een principe kwestie. In Beieren vinden ze het raar dat zij in Oostenrijk en Zwitserland tol moeten betalen, maar dat het omgekeerd niet zo is. Daarom komt die tol er."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.