nieuws

EOD brengt bommen langs IJssel bij Zwolle tot ontploffing, mogelijk hinder treinverkeer

De 500-ponder in Zwolle
De 500-ponder in Zwolle
De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EOD) laat vanmiddag twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontploffen langs de IJssel bij Zwolle. Dat gebeurt ergens tussen één en vijf uur.
Het treinverkeer op de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad kan vanmiddag worden onderbroken voor het onschadelijk maken van de bommen. Maar pas kort van tevoren is duidelijk welke gevolgen er zijn voor het treinverkeer. Reizigers wordt aangeraden om de NS-website of de reizigers-app in de gaten te houden.
Gisteren werden drie bommen tot ontploffing gebracht. De bommen werden gevonden bij graafwerkzaamheden tijdens het verruimen van het rivierbed van de IJssel. In de uiterwaard werden één zogenoemde 1000-ponder en twee 500-ponders gevonden. Er lag ook nog een deel van een 1000-ponder met een lading en een ontsteker erin.
Het gebied rond de IJssel werd aan het eind van de oorlog zwaar gebombardeerd. Door de werkzaamheden langs de IJssel worden er regelmatig niet-ontplofte bommen en granaten uit de bodem gehaald. De EOD maakt telkens een aantal bommen onschadelijk.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.