nieuws

Verdwenen Krantenlezer keert terug in straatbeeld van Enschede, plek onduidelijk

De gemeente Enschede is op zoek naar een nieuwe plek voor De Krantenlezer.
Het beeld heeft 35 jaar aan de Langestraat gestaan. Het is daar in februari weggehaald om het te laten beveiligen tegen bronsdieven nadat in andere gemeente bronzen beelden werden gestolen.

Al acht maanden lege sokkel

De Krantenlezer was één van de beelden in de binnenstad die zijn beveiligd, waaronder de beeldengroep op het Ei van Ko. Inmiddels zijn alle andere beelden weer teruggeplaatst, maar niet De Krantenlezer. Daar staat nog steeds een lege sokkel.
Op het moment van terugplaatsen werd de gevel erachter in oude luister hersteld en stonden er steigers rond de sokkel. Nu die weg zijn, is besloten voor De Krantenlezer een andere plek te zoeken. "Het beeld had toch een relatie met de krant en de pui erachter", aldus de gemeente. De Tubantia krijgt er een belangrijke stem in de keuze voor de nieuwe locatie. 

Relatie met krant en pui

De Krantenlezer is een kunstwerk van Don Engelander in opdracht van het toenmalige Dagblad Tubantia. Het heeft sinds 1979 voor de stadsredactie van de krant in de Langestraat gestaan en is daar achtergebleven toen de redactie enkele jaren geleden verhuisde naar een plek aan het Stationsplein.
De stadsredactie van de TC Tubantia krijgt na een tussenstop aan de Getfertsingel en de Hengelosestraat binnen afzienbare tijd een plek in de wijk Roombeek. "Misschien wil de krant het beeld daar wel hebben. In elk geval keert het terug, maar weten we nog niet waar", stelt de gemeente Enschede voor.  
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.