Nieuws

Susanne (27) noemt zichzelf 'hetbuitenbeentje' voor een inclusieve samenleving

Susanne uit Enschede noemt zichzelf 'hetbuitenbeentje' voor een inclusieve samenleving.
Susanne uit Enschede noemt zichzelf 'hetbuitenbeentje' voor een inclusieve samenleving. © RTV Oost
"Ik kwam als kind na een kilometer geskeelerd te hebben aan bij het skatepark en werd toen door zo'n vijftien kinderen uitgelachen." Susanne noemt zichzelf het buitenbeentje, omdat zij scheef loopt door haar beperking.
Op haar Instagrampagina 'hetbuitenbeentje' is zij voor het eerst lopend te zien op beeld. Iets waar Susanne een jaar geleden niet aan moest denken. Nu gebruikt zij haar verhaal om meer begrip en aandacht te creëren voor mensen met een beperking.
Susanne heeft tijdens haar geboorte een tijd geen zuurstof gekregen. Zij werd hierna gediagnostiseerd met cerebrale parese. Dit heeft een bewegingsstoornis veroorzaakt door een beschadiging in de hersenen. Susanne loopt daarom scheef en leeft met constante pijn en vermoeidheid. Dit zorgt er bij haar voor dat normale dingen moeizamer gaan, zoals lopen. Hierdoor werd zij in haar jeugd vaak buitengesloten en gepest.
Er was een tijd dat ik normaal probeerde te zijn en de dingen probeerde die andere kinderen ook deden
Susanne Boes

"Mankepoot!"

"Ik werd gepest en niet begrepen. Op de basisschool werd ik vaak mankepoot en schele genoemd, omdat ik anders loop. Dit deed heel veel pijn."
Als kind wilde Susanne net zoals alle andere kinderen zijn en overal aan mee kunnen doen. Als klein meisje wilde zij daarom graag skeeleren en kwam ze na veel moeite aan bij het skatepark. Toen de andere kinderen haar zagen skeeleren werd ze door zo'n vijftien kinderen uitgelachen. Susanne: "Dat heeft veel schade opgeleverd".
Susanne uit Enschede noemt zichzelf 'hetbuitenbeentje' voor een inclusieve samenleving

Scholen en omgeving beperken

"Mijn ouders en omgeving hebben mij door onwetendheid wel beperkt in de dingen die ik wilde doen", aldus Susanne. School en haar ouders gingen er vaak vanuit dat zij dingen niet kon, waardoor ze minder in contact kwam met de dingen die wel mogelijk waren.
Als voorbeeld noemt zij het ski-uitje van de middelbare school. Docenten gingen er gelijk vanuit dat zij niet mee kon, waardoor Susanne vervolgens alleen op school zat terwijl leeftijdsgenoten op de piste stonden.
Scholen en mijn omgeving gingen er gelijk vanuit dat ik dingen niet kon i.p.v. naar andere mogelijkheden te kijken
Susanne Boes

Doel

Susanne heeft met haar Instagram- en Youtube account als doel het creëren van meer begrip voor haar beperking en die van anderen. Want dat is wat zij erg heeft gemist: begrip voor haar situatie.
Door mensen in contact te brengen met haar verhaal, hoopt ze mensen bewuster te maken van de dingen waar mensen met een beperking mee te maken krijgen. Susanne: "Al is er maar één iemand zonder handicap die rekening houdt met iemand met een beperking, dan zou dat al heel mooi zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.