nieuws

Celstraf en werkstraf voor 16-jarige na mishandelen medescholiere in Enschede

Een 16-jarig meisje uit Enschede is veroordeeld tot 45 dagen jeugddetentie voor het mishandelen van een 14-jarige medescholiere. Daarnaast kreeg ze een werkstraf van 90 uur. De dader mishandelde het slachtoffer in april en juni, van de tweede mishandeling verscheen een filmpje op Facebook.
De celstraf is gelijk aan de tijd dat de dader in voorarrest heeft gezeten. De Officier van Justitie eiste tijdens de inhoudelijke behandeling zes weken celstraf en 90 uur werkstraf, voor twee keer poging tot zware mishandeling. De rechter veroordeelde het 16-jarige meisje voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling.

Straf op z'n plaats vanwege excessief geweld

Het meisje, dat ten tijde van de mishandeling 15 jaar was, moet zich ook melden bij de reclassering. Daarnaast wil een psycholoog dat het meisje behandeld wordt voor persoonlijkheidsstoornissen. De dader heeft een geschiedenis met gepest worden. Volgens de rechter is er geen directe link te leggen tussen die geschiedenis en het excessieve geweld bij de mishandelingen, maar laat de persoonlijke omstandigheden wel meewegen. De rechter vindt het geweld echter zo ernstig dat deze straf op z'n plaats is.

Dader geschorst, nog geen nieuwe school gevonden

Beide meisjes zaten op het AOC in Enschede. Van de mishandeling op een plein achter de school verscheen een filmpje op Facebook. Een moeder wond zich zo op over het gebeurde dat ze het filmpje verspreidde. Het incident veroorzaakte een golf van verontwaardiging door het hele land. De school heeft de dader onmiddellijk geschorst en ze is daar niet meer welkom. Ze heeft tot op heden geen nieuwe school gevonden.

Twee andere meisjes, die het slachtoffer meelokten naar een veldje waar ze werd geschopt, een medeplichtig meisje en een jongen die het incident filmde, komen later voor de rechter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.