Nieuws

Nog meer 'wintertijd-irritatie': oppassen voor laagstaande zon tijdens de ochtendspits

Overlast van laagstaande zon
Overlast van laagstaande zon © ANP
Alweer helemaal in het nieuwe ritme van de wintertijd? Of was de slaap afgelopen nacht ook nog wat verstoord? Hoe je ook geslapen hebt: als je in de auto stapt vanochtend - en ook de komende weken - moet je wel goed opletten. Nu de wintertijd is ingegaan, valt de zonsopkomst namelijk samen met de ochtendspits en dat kan flink irritant zijn voor automobilisten.
Na de stevige regenbuien van gisteren, is het vanochtend op veel plaatsen onbewolkt. Daarbij komt de zon vandaag rond 7.35 op. En dan zit een groot deel van werkend Overijssel dus in de auto.
Die zon is het vooral heel hinderlijk als ze hoog genoeg boven de horizon staat om helemaal zichtbaar te zijn en laag genoeg om precies ónder de zonneklep van de auto door te schijnen. Ook als de zon iets hoger staat is er nog steeds kans op flinke overlast, bij bijvoorbeeld het lezen van verkeersborden en bij het wachten voor een stoplicht boven de weg.
Lees meer:
In de periode van een kwartier tot anderhalf uur voor zonsondergang en na zonsopkomst is de kans op verblinding het grootst. De hinder zal vanochtend dus vooral plaatsvinden tussen 7.50 en 9.05 uur.
Die kans op overlast blijft de komende weken ook nog wel bestaan. Pas in de laatste tien dagen van november komt de zon laat genoeg op om de meeste mensen weer veilig in het donker naar hun werk te laten gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.