Nieuws

Oproep aan nieuwe regering: investeer in Nedersaksenlijn tussen Enschede en Groningen

De Nedersaksenlijn loopt van Twente, via Hardenberg, naar Groningen
De Nedersaksenlijn loopt van Twente, via Hardenberg, naar Groningen © RTV Drenthe
De nieuwe regering moet investeren in een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland, door te investeren in de Nedersaksenlijn - tussen Enschede en Groningen - en de Lelylijn. De Nedersaksenlijn en de Lelylijn staan al langer op de politieke agenda en nu de formatie steeds verder vordert doet een brede coalitie opnieuw deze oproep. Alleen met deze lijnen kan Noord-Nederland de bouw van 220.000 extra woningen voor haar rekening nemen, aldus de coalitie.
De oproep komt van een groep bestaande uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland, aangevuld met onder meer de NS, Bouwend Nederland, VNO NCW, Arriva, overkoepelend woningbouwcorporatie Aedes en noordelijke kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool en NHL Stenden.
Lees meer:
Ook vanuit Overijssel is de afgelopen jaren al vaker de roep gekomen een goede spoorverbinding tussen Twente en het Noorden te realiseren. Een actieve verbinding tussen Emmen en Veendam zou dat mogelijk maken, maar daarvoor is een flinke investering nodig. Tussen Emmen en Musselkanaal zou daarvoor een hele nieuwe spoorlijn aangelegd moeten worden.

Verkiezingsprogramma's

De noordelijke coalitie vindt dat de kandidaat-partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, die de Lelylijn en de Nedersaksenlijn alle vier in hun verkiezingsprogramma hebben genoemd, met boter bij de vis moeten komen en de nieuwe treinverbindingen ook moeten opnemen in het regeerakkoord.
"Het zou mooi zijn dat het nieuwe kabinet geld vrijmaakt om investeringen in de Lelylijn, de bestaande spoorlijn via Assen en Zwolle en de Nedersaksenlijn te doen", zegt de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper. "Samen met een groot aantal landelijke partijen hebben we een brief gestuurd naar de formerende partijen in de hoop dat ze dit meenemen."
Zowel NS als Bouwend Nederland steunen de oproep. Investeringen in het verbeteren van het spoor naar Noord-Nederland zijn nodig aldus de NS. Volgens Bouwend Nederland kan investeren bijdragen aan de economische groei van het noorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.