Nieuws

Net als 100 jaar geleden krijgt Zwolle weer een passerelle over het spoor

Ontwerp van de voetgangersbrug
Ontwerp van de voetgangersbrug © Gemeente Zwolle
Het stationsgebied van Zwolle krijgt definitief een nieuwe loopbrug, een zogenoemde passerelle. De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met de plannen voor de voetgangersbrug van het stationsplein, over het spoor, naar het Hanzeland. Ook met de extra financiering van ruim 17 miljoen euro ging de raad akkoord.
En daarmee geeft Zwolle een saluut aan haar eigen verleden. Honderd jaar geleden lag er op de plek waar de nieuwe brug moet komen, ook al een passerelle die twee stadsdelen met elkaar verbond. De brug moet de toenemende drukte in de tunnel onder het station verlichten en is bovendien een verbinding waar geen pasje voor nodig is. De passerelle wordt ook een belangrijk onderdeel van het Engelenpad, een wandelpad van de Zwolse binnenstad naar de IJssel.
Lees meer:
De loopbrug, in de vorm van een S, wordt zo'n 127 meter lang en tien meter breed. Door veel groen te planten op de brug moet het aantrekkelijk worden er te verblijven. Om het project te financieren is een bedrag van 27,6 miljoen euro nodig. Een deel daarvan werd eerder al gereserveerd, gisteravond ging de raad akkoord met een aanvullend krediet van ruim 17,5 miljoen euro.
Op de SP na, hebben alle fracties ingestemd met de plannen. De SP struikelde vooral over het enorme bedrag dat nodig is voor het project, geld dat ze liever in andere zaken zou stoppen. Ook andere fracties stipten het hoge bedrag aan als aandachtspunt, maar dat was voor die partijen geen reden het plan af te wijzen.
De aanbestedingsprocedure voor de bouw van de brug moet in het eerste kwartaal van 2022 beginnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.