nieuws

Ziekenhuis Isala krijgt netvliescamera voor vroeggeboren baby'tjes

Baby
Baby
Met een nieuwe netvliescamera wil ziekenhuis Isala in Zwolle blindheid bij vroeggeboren baby'tjes terugdringen. Donderdag krijgt het ziekenhuis het nieuwe apparaat uit handen van het Oogfonds.
Met de netvliescamera kan in de gaten gehouden worden of het netvlies loslaat bij vroeggeboren baby's. Jaarlijks lopen tweeduizend vroeggeboren baby's daar risico op en het is ook de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in Nederland. En dat terwijl het goed te behandelen is. Behandeling moet echter wel op het juiste moment gebeuren. De nieuwe netvliescamera moet daar bij helpen.
De zogenoemde RetCam kan daarnaast gebruikt worden voor het opsporen van retinoblastoom, een zeldzame vorm van oogkanker die meestal bij kinderen van onder de vijf jaar voorkomt. Ook is de camera te gebruiken voor het opsporen van netvliesbeschadiging, ontstaan door het hevige schudden van een baby, het zogenoemde Shaken Baby Syndroom.
De zogenoemde RetCam maakt digitale foto's van het netvlies. Voordeel is dat er daardoor ook advies gevraagd kan worden aan een oogarts uit een gespecialiseerd centrum, zonder dat het kindje vervoerd moet worden.
Het Oogfonds stelt de netvliescamera beschikbaar voor het Zwolse ziekenhuis. Eerder kregen al vier andere ziekenhuizen zo'n RetCam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.