nieuws

Mogelijk hoge boete voor installatiebedrijf Genemuiden voor koolmonoxidedrama Meppel

Rechtspraak
Rechtspraak
Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden en netbeheerder Rendo uit Meppel kunnen een boete krijgen van maximaal 80-duizend euro voor betrokkenheid bij het koolmonoxidedrama in Meppel op Eerste Kerstdag 2010. Dat zegt universitair docent strafrecht Nico Kwakman van de Rijksuniversiteit Groningen tegen RTV Drenthe.
Het Openbaar Ministerie (OM) acht de twee bedrijven schuldig aan de dood van een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin. Uit onderzoek blijkt dat een losliggende afvoerpijp de oorzaak is van de koolmonoxidevergiftiging. Loodsluis legde de rookgasafvoerpijpen aan en Rendo was de toezichthouder. Beide bedrijven zijn volgens het OM in gebreke gebleven en wordt daarom dood door schuld verweten.

Defecte cv-ketel

De hoofdveroorzaker van de koolmonoxide is overigens een verkeerd afgestelde en gerepareerde cv-ketel, maar daarvan kan niet worden vastgesteld wie als laatste aan de ketel heeft gezeten. Het OM kan daarom niemand daarvoor als schuldige aanwijzen.
Als de twee bedrijven worden veroordeeld, dan is het volgens Kwakman ook goed mogelijk dat in een later stadium de bestuurders van die bedrijven worden vervolgd. De zaak wordt dinsdag behandeld op de rechtbank in Assen.

De reportage bij RTV Drenthe

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.