Kettinkje aan de voordeur houdt gemeenteraad van Enschede bezig

In de strijd tegen bendes die via babbeltrucs ouderen in hun eigen huis beroven zou de gemeente kettinkjes op voordeuren moeten vergoeden. Dat stelt het CDA voor. De fractie constateert dat er de laatste weken veel mensen slachtoffer worden van die babbeltrucs.

De daders komen meestal met z'n tweeën aan de deur en doen zich voor als medewerkers van bijvoorbeeld de thuiszorg. De één houdt de bewoner aan de praat, de andere steelt intussen de waardevolle spullen. Als het kettinkje op de deur zit, kan de voordeur niet zo ver open dat de dader naar binnen kan glippen. Het gaat om kettinkjes van drie tot vijf euro, die de gemeente zou moeten betalen.

De VVD vraagt zich hardop af of zo'n kettinkje nou zo duur is dat de mensen dat niet zelf kunnen betalen. Ook burgemeester Den Oudsten van Enschede wil niet zo ver gaan: "Mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid". Daarnaast moet de gemeente daar een budget tegenover stellen, geld dat er niet is. Den Oudsten weet dat er een probleem is met mensen die op de beschreven manier hun slag slaan. "Het gaat soms zelfs om bendes die overdag mensen afzetten zodat die hun slag kunnen slaan en ze 's avonds weer ophalen."

Deze week start daarom een campagne tegen woninginbraken, -overvallen en insluipingen me bijeenkomsten voor bewoners. Uit een evaluatie in februari moet blijken of er nog wel de behoefte is aan zo'n voordeurkettinkje.

Meer over dit onderwerp:
Enschede CDA babbeltrucs Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren