nieuws
Bijna alle gemeenten zetten brons weer buiten, alleen Haaksbergen nog niet
Bronzen beelden
Bijna alle gemeenten die bijna een jaar geleden hun bronzen beelden naar binnen haalden, hebben inmiddels hun beelden weer buiten gezet. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Oost. Alleen de gemeente Haaksbergen twijfelt nog.
Haaksbergen was één van de gemeenten die vorig jaar besloot om uit voorzorg alle bronzen beelden binnen te halen, na een golf van diefstallen. Nu overweegt de gemeente om de beelden terug te plaatsen, maar dan in de hal van het gemeentehuis. Volgens een woordvoerder wordt 'daarmee wordt de kunst als het ware weer teruggegeven aan de bevolking en een soort statement gemaakt richting de dieven'.
In totaal werden in Twente in bijna alle gemeenten wel een bronzen beeld gestolen, de teller stond in de regio op een gegeven moment op twaalf gestolen beelden. Sommige beelden werden teruggevonden, andere beelden werden vervangen met een replica.
Beveiliging in beeld
Klepperderk in Hellendoorn, Het Veulen in Delden en de drie Gratiën in Haaksbergen, het Boeskoolmenneke in Oldenzaal. Allemaal voorbeelden van bronzen beelden die vorig jaar gestolen werden. Het Boeskoolmenneke werd vorige week teruggeplaatst nadat het afgelopen zomer teruggebracht werd. Dat het zolang duurde voor het teruggeplaatst werd, komt volgens een woordvoerder van de gemeente omdat er beveiliging geplaatst moest worden in het beeld.
In Haaksbergen weet het gemeentebestuur nog niet of de beelden weer naar buiten gaan. Vorige week gaf een speciale commissie beeldende kunst een advies aan het gemeentebestuur, 'plaats de beelden binnen, maar in een tentoonstelling, zodat het publiek ze wel kan zien.' Het moet een oplossing zijn, totdat er een goede manier gevonden is om de beelden te beveiligen.
Speciale beveiliging met sms-alert
In de Hof van Twente lijken ze zeker van hun zaak te zijn. De meesten bronzen beelden zijn daar inmiddels teruggezet, mét de nodige beveiliging. Zoals bij het beeld Het Veulen in Delden. Woordvoerder Harry van der Mark
van de gemeente daarover: "In de sokkel van het beeld, daar zit een apparaat wat trillingen opvangt. En als het echt zo te keer gaat, dan gaat het alarm over en worden omwonenden via een sms gewaarschuwd."
van de gemeente daarover: "In de sokkel van het beeld, daar zit een apparaat wat trillingen opvangt. En als het echt zo te keer gaat, dan gaat het alarm over en worden omwonenden via een sms gewaarschuwd."
Deze vorm van beveiliging was ook al eens te actief, bleek in Hellendoorn. Op een avond vorig jaar bleven de sms-meldingen daar maar binnenkomen, terwijl er ogenschijnlijk niets met het beeld aan de hand was. Wat bleek, een popfestival even verderop veroorzaakte de trillingen. Inmiddels is het systeem daar opnieuw ingesteld.
'Niet wijken door diefstallen'
Kunstenaar Henny Zandjans, maker van het gestolen beeld Paard en Ruiter in Diepenheim, is blij dat de gemeenten het weer aandurven: "Beelden die ontworpen zijn voor een bepaalde plek, in de openbare ruimte. We moeten niet wijken door diefstallen om beelden buiten te zetten. Ik vind het dan ook goed dat de Hof van Twente nu alle beelden weer buiten zet, ik vind dat een hele goede zaak."
Of er nooit meer een bronzen beeld gestolen wordt, door alle nieuwe beveiliging is maar afwachten. Het metaal blijft aanlokkelijk voor dieven. Een bronzen beeld levert bij de oud ijzerboer gemiddeld zo'n 100 euro op. Het wordt vaak onherkenbaar aangeleverd, aldus Bertil Teerds, eigenaar van een metaalhandel in Diepenveen: "Ze zagen het in stukken en mengen het met ander brons. In de hoop dat niemand ziet wat het is."
Lees meer:
Lees meer: