nieuws

Ondernemer uit Staphorst heeft internationaal succes met luchtfilter

Martin van der Sluis met het revolutionaire luchtfilter voor in de keuken
Martin van der Sluis met het revolutionaire luchtfilter voor in de keuken
Martin van der Sluis (35) uit Staphorst verovert de wereld met zijn luchtreinigingsapparaat PlasmaMade. In maart trad hij met zijn vinding naar buiten, die nu al in zestien landen wordt verkocht.
De vinding is een rond filter dat je in de afvoerbuis van je afzuigkap plaatst. Onzichtbaar. Er is geen uitgang naar buiten meer nodig. Is er een luchtstroom, dan werkt de PlasmaMade. Alle vieze luchten in keuken en kamer worden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je kunt met tien mensen sigaren roken in je huis en binnen de kortste keren ruik je er niks meer van.
Vijf jaar werkten Martin en zijn boer Kenny aan de PlasmaMade. De strenge Duitse TÜV-keuring heeft het filter doorstaan en de Staphorsters hebben sinds begin dit jaar wereldwijd patent op het filter dat eigenlijk een luchtreinigingsapparaat is. Wie niet kokkerelt kan toch de afzuigkap zachtjes laten draaien. Het apparaat reinigt de lucht in de woning.

Geurproblemen verleden tijd

Volgens Van der Sluis staan keukenbedrijven vanuit de hele wereld in de rij om het filter te mogen verkopen. "Aanvankelijk waren ze sceptisch, maar toen na hun eigen testen bleek dat het werkte, wilden ze het allemaal hebben. Ook fabrieken die kampen met geurproblemen, zoals koffiebranders, willen de industriële variant van het filter plaatsen", zegt Van der Sluis.
De PlasmaMade werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met plasma. Dat is de stof die ontstaat nadat zuurstof elektrisch geladen wordt. Tussen zuurstof en ozon dat uiteindelijk ontstaat, zit plasma en dit gas vernietigt alle geuren. Een elektrostatisch filter aan de buitenkant van de koker rekent af met vaste stoffen in de luchtstroom. Die verbranden. Vervolgens vernietigt het plasma dat door de luchtstroom van de afzuigkap naar buiten wordt geblazen de laatste restanten. Het gaat in honderdsten van seconden. Wat rest is lucht die schoner is dan in een bos.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.