Nieuws

Exotische plant op Twentse oale groond blijkt goed voor smaakvolle gin

Zelfbenoemd square mountaineer Maarten jan Leppink met de exotische Yacon Gin van Twentse bodem.
Zelfbenoemd square mountaineer Maarten jan Leppink met de exotische Yacon Gin van Twentse bodem. © RTV Oost / Oene Loonstra
Als oprichter van stokerij Twentse Ketels had Maarten Jan Leppink uit Haaksbergen een oproep geplaatst, waarin hij vroeg om overtollig fruit. In plaats daarvan kreeg hij een partij yakonwortels aangeboden. Het eindresultaat is een gin van Twentse bodem met een exotisch vleugje.
Square Mountaineer noemt hij zichzelf, met een kwinkslag naar een vrije Engelse vertaling van Haaksbergen. Leppink begon zijn kleine ambachtelijke stokerij in 2019, waarmee hij naar eigen zeggen vooral eerlijke distillaten maakt. Jenever, gin, wodka en volgend jaar ziet zijn eerste batch whisky het levenslicht.
De destillaten maakt hij zoveel mogelijk met lokale grondstoffen, onder meer van de jeneverbesstruiken van landgoed Het Lankheet. En het liefst gebruikt hij fruit van bomen van Twentse bodem.

Oproep

Nadat Leppink een oproep had geplaatst, kreeg hij een telefoontje uit Boekelo. Met een wel heel exotische aanbieding, afkomstig van de eigenaar van een perceel met zo'n driehonderd yacon-planten. Waarvan de sappige wortel zich uitermate goed bleek te lenen voor het stoken van gin.
"Gin is vergelijkbaar met de oer-Hollandse jenever", legt Leppink uit. "Beide drankjes hebben namelijk de jeneverbes als basis. Maar bij gin worden vaak allerlei kruiden, planten en groenten aan toegevoegd. Waardoor je ze smaakjes kunt meegeven."

Gewaagd experiment

Na de 'speciale aanbieding' vanuit Boekelo waagde Leppink zich aan een gewaagd experiment: een Yacon Gin. Volgens de Haaksbergenaar was het stoken met de yakonwortel een gok. De yaconplant was ooit door een professor van de Landbouwuniversiteit Wageningen van een rondreis door Zuid-Amerika meegenomen naar Nederland. De inca's zouden er in vervlogen tijden al volop mee hebben gebrouwen.

Oale groond

Het gewas is echter totaal onbekend op het Twentse platteland. Maar de plant blijkt behalve het Andesklimaat ook prima te gedijen op oale groond. Want terwijl Leppink aan de vooravond staat van het binnenhalen van zijn tweede oogst, heeft hij recent een eerste batch van tientallen flessen Yacon Gin gebotteld.
En Leppink is enthousiast over het eindresultaat. "Dit smaakt naar meer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.