Nieuws

Chauffeurs vrezen wraakacties van criminelen na kapitale drugsvangst Rijssen

De partij harddrugs wordt onder onder toezicht van zwaarbewapende agenten vanuit het Rijssense transportbedrijf afgevoerd.
De partij harddrugs wordt onder onder toezicht van zwaarbewapende agenten vanuit het Rijssense transportbedrijf afgevoerd. © RTV Oost
Onrust in de Twentse truckerswereld. Nadat bij een transportbedrijf in Rijssen een grote partij harddrugs werd onderschept, doet het verhaal de ronde dat criminelen hun verlies gecompenseerd willen zien en daarbij dreigen grof geweld te gebruiken. De beroepschauffeurs vrezen wraakacties door de 'gedupeerde' drugsbende. De politie ontkent dit scenario echter met klem.
Het is de afgelopen dagen hét verhaal onder de Twentse truckers: de partij verdovende middelen die de politie aantrof bij transportbedrijf Leverink in Rijssen.

'Hedel-scenario'

Daarbij wordt dezer dagen een parallel getrokken met de spraakmakende affaire rond een fruitimporteur in het Gelderse Hedel. Nadat bij dit bedrijf een partij coke werd gevonden, verstopt tussen de bananen, meldde de importeur dit bij de politie. De drugscriminelen waren woest, eisten dat ze financieel gecompenseerd zouden worden en pleegden meerdere aanslagen om hun woorden kracht bij te zetten. Het personeel van het bedrijf wordt sindsdien beveiligd.

Lopend vuurtje

Onder de Twentse chauffeurs doet nu het verhaal de ronde dat dit ook zou spelen bij het Rijssense bedrijf. Onder meer via de vele groepsapps - waarmee de chauffeurs op hun (internationale) ritten onderling contact met elkaar houden - verspreidt het verhaal zich als een lopend vuurtje.
In de berichten wordt onder meer gesteld dat de politie een megavangst cocaïne zou hebben gedaan met een straatwaarde van tientallen miljoenen euro's.
"De drugscriminelen zouden drie weken geleden al zijn begonnen met het doorzoeken van vrachtwagens of hun lading er tussen zat", meldt een bron uit de truckerswereld tegenover RTV Oost. "Maar medewerkers van Leverink waren de criminelen voor en alarmeerden de politie." De drugs in Rijssen zouden verstopt hebben gezeten in zogenoemde bigbags.
Lees meer:
De drugscriminelen zijn furieus dat het bedrijf naar de politie stapte en willen nu geld zien. Daarbij dreigen ze fysiek geweld te gebruiken tegen een willekeurige chauffeur, staat in een van de vele appberichten.

Onberispelijke reputatie

De bron benadrukt dat het Rijssense bedrijf een onberispelijke reputatie in de transportwereld geniet. "Het is een op en top keurige firma. Met overigens een christelijke achtergrond. Rijden op zondag is er een taboe."
Tekst gaat verder onder foto
Een foto die circuleert onder Twentse truckers, meteen gemaakt nadat de partij drugs was ontdekt.
Een foto die circuleert onder Twentse truckers, meteen gemaakt nadat de partij drugs was ontdekt. © RTV Oost
Na de vondst bewaakten zwaarbewapende agenten de partij drugs vervolgens totdat die veilig kon worden afgevoerd. Volgens een Twentse chauffeur zou de politie onder meer een speciale blokkade rond de drugs hebben opgebouwd om te voorkomen dat de criminelen alsnog kans zagen de contrabande terug te veroveren.
Nu verhalen de ronde doen dat drugscriminelen het bedrijf zouden afpersen en dreigen met grof geweld, zouden volgens bronnen in de transportwereld intussen al enkele chauffeurs te kennen hebben gegeven geen enkel risico te willen nemen.
Ze hebben aangeven dat ze - "zolang deze kwestie niet uit de wereld is" - niet meer op pad willen. Vooral omdat ze menen dat ze met het logo van het bedrijf op hun truck nergens meer met een gerust hart kunnen parkeren.

Rijk der fabelen

De politie zegt te weten dat het 'Hedel-scenario' inmiddels onder chauffeurs de ronde doet en inmiddels helemaal een eigen leven is gaan leiden, maar een woordvoerder laat weten het naar het rijk der fabelen te kunnen verwijzen. "We kennen dit verhaal, maar het klopt niet. Voor de rest onthouden we ons van een verdere inhoudelijke reactie."
Ook het bedrijf Leverink wil niet reageren. Voor zover bekend zijn er rond de Rijssense drugsvangst nog geen aanhoudingen verricht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.