Nieuws

Overijssel haalt 458 miljoen op uit Brussel voor regionale projecten

Gedeputeerde Economie in Overijssel, Eddy van Hijum
Gedeputeerde Economie in Overijssel, Eddy van Hijum © RTV Oost
Provincie Overijssel weet de weg naar de schatkist van de EU in Brussel prima te vinden. Uit een rapport van onderzoekbureau ERAC blijkt dat Overijssel in de periode van 2014-2020 458 miljoen euro heeft weten te halen uit Europese fondsen voor projecten op gebied van de regionale economie, innovatie, grensoverschrijdende samenwerking en plattelandsontwikkeling.
"Een prachtig resultaat, maar de lat moet nog hoger”, reageert Eddy van Hijum, gedeputeerde economie provincie Overijssel. Voor de nieuwe subsidieperiode 2021 – 2027 heeft provincie Overijssel een grotere ambitie. Van Hijum: “We doen het goed, maar het kan best nog beter. We willen in de komende periode aanvragen indienen voor projecten ter waarde van minimaal €550 miljoen. Met name de regio’s Twente en Zwolle hebben grote ambities en ontwikkelingskansen op het gebied van innovatie, MedTech en eiwittransitie en verbindingen met het achterland. Daar moeten we optimaal ruimte voor zoeken in Brussel."
De regio Twente is een belangrijke motor voor Overijssel, omdat daar een universiteit en verschillende kennisinstellingen zijn gevestigd. Maar ook in andere delen van de provincie komen aanzienlijke Brusselse bedragen terecht.

Herstelfonds EU ligt klaar

Op landsniveau ligt er nog een grote kans op subsidie uit het Europees Herstelfonds. Nederland kan aanspraak maken op zes miljard euro, maar moet daarvoor wel een herstelplan indienen. Tot op heden heeft de Nederlandse overheid als enige EU-land nog geen plan ingediend bij Brussel. Eddy van Hijum: “Oost-Nederland heeft plannen klaar liggen om een beroep te doen op deze gelden. De regering weet dat, maar blijft de aanvraag uitstellen. Ik wil pleiten voor het snel indienen van een herstelplan met een flinke component Oost Nederland. Het alsmaar wachten op een nieuw kabinet heeft een einddatum."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.