Een Tuin van Hoop in Ommen: "Omdat de narigheid niet het laatste woord kan hebben"

Honderden kleine zwerfkeien, tientallen planten en een glasmonument: het zijn de belangrijkste ingrediënten van de Tuin van Hoop in Ommen, die vanmorgen officieel werd geopend. De tuin is een initiatief van de predikanten Hans Baart, Kest Jelsma en Karel Hazeleger. Met de tuin willen ze de inwoners van Ommen een hart onder de riem steken. "De narigheid kan niet het laatste woord hebben."

Het idee werd in aanloop naar Pasen 2020 geboren. Met Pasen wordt de opstandig van Jezus gevierd. De steen is het teken van een open graf en daarmee teken van hoop en leven. De drie predikanten nodigden de Ommenaren uit, een steen bij de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat te leggen. Dat gebeurde massaal.

Toen er weer gekerkt mocht worden, lagen de keitjes behoorlijk in de weg. Ze hebben nu een definitieve plek gekregen in de speciaal daarvoor aangelegde tuin voor de kerk.

Stenen in de Tuin van Hoop (Foto: RTV Oost / Ina Brouwer)
Stenen in de Tuin van Hoop (Foto: RTV Oost / Ina Brouwer)

De meeste stenen werden beschreven met bemoedigende of religieuze teksten. Vaak zijn die al niet meer te lezen. Een enkele stoeptegel staat fier rechtop.

De tuin is verder gevuld met planten volgens een ontwerp van Wim Menzo. Een informatiebord vertelt de achtergrond van de tuin en de symboliek van de planten. Op een ander bord valt een QR-code te scannen met meer info. Twee bankjes met een lengte van anderhalve meter nodigen uit om even tot rust te komen.

Myrthe en Nylan Hagedoorn onthullen het monument in de tuin van Hoop (Foto: eigen foto rtv Oost / Ina Brouwer )
Myrthe en Nylan Hagedoorn onthullen het monument in de tuin van Hoop (Foto: eigen foto rtv Oost / Ina Brouwer )

Myrthe en Nylan Hagedoorn verloren hun opa Henk Pannekoek (74) vorig jaar oktober aan corona. "Het leek net weer beter met hem te gaan", vertelt de 12-jarige Myrthe. "Maar toen was het ineens afgelopen."

De twee mochten een glassculptuur ter nagedachtenis aan de corona-slachtoffers onthullen. Myrthe vindt het monument heel mooi. Haar broertje (9) beschilderde een steen, "met een regenboog, een wolk en een zon. En een shovel, want opa was gek op shovels", vertelt hij.

Rondkijken in de tuin van Hoop Ommen (Foto: Eigen foto rtv Oost / Ina Brouwer)
Rondkijken in de tuin van Hoop Ommen (Foto: Eigen foto rtv Oost / Ina Brouwer)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
KERK PASEN CORONAVIRUS HIERNUMAALS
Deel dit artikel: