Nieuws

Ziekenhuisbestuurder Den Boon: 'respect voor carnavalsverenigingen die feesten afgelastten'

Jan den Boon, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)
Jan den Boon, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) © Marcus Ganzevles/RTV Oost
"Het was dapper van carnavalsverenigingen om feesten in weerwil van de heersende opinie af te gelasten. Daar heb ik veel respect voor." Dat zegt Jan den Boon, ziekenhuisbestuurder en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Twente. Hij deed maandag de oproep om grote carnavalsfeesten die binnen plaatsvinden af te gelasten. De oproep vond niet meteen, maar later toch wel gehoor bij nagenoeg alle carnavalsverenigingen.
Carnavalsvereniging De Kadolstermennekes zette gisterochtend een streep door het Leedkesfestival, dat vanavond gehouden zou worden. Bij het feest zouden zo'n 900 mensen aanwezig zijn. De afgelopen dagen was er vanuit de zorg al forse kritiek op het doorgaan van het carnavalsfeest.

Oproep zorgvakbonden

Zorgvakbonden riepen burgemeester Welman van Oldenzaal op om het feest te laten schrappen, maar aan die oproep gaf hij geen gehoor. Jan den Boon adviseerde de verenigingen afgelopen maandag om grote binnenfeesten voor het carnaval te cancelen. Den Boon is blij dat daar uiteindelijk gehoor aan is gegeven.
Niet alle carnavalsverenigingen zeggen het openingsfeest af. De Fienpreuvers uit Holten heeft het 'elfde van de elfde-programma' dat oorspronkelijk vanavond zou worden gehouden vervroegd naar vanmiddag. Ook is de locatie veranderd. Er wordt vanmiddag met inachtneming van de coronaregels feest gevierd in een zaal in Markelo.

'Moraalridders'

President Michel Nijenhuis van de Fienpreuvers noemt demissionair premier Rutte en minister De Jonge 'moraalridders'en zei vanmorgen in het radioprogramma Klaar Wakker in één adem door tegen de bewindslieden: "Hebben jullie gisteravond jullie diners afgezegd? Wij respecteren de maatregelen, maar wat wij vanmiddag gaan doen is niks anders dan een reguliere verjaardag. Het leven gaat door en wij kijken wat we wèl kunnen."
Terug naar ziekenhuisbestuurder Den Boon. Ook hij was zaterdagochtend op radio Oost te horen tijdens een terugblik op de afgelopen week met oplopende besmettingscijfers en schoten voor de boeg in de aanloop naar de persconferentie van gisteravond. Hij hoopt dat de maatregelen gaan helpen en benadrukt nog een keer dat het belangrijk is om nu even terughoudend te zijn met thuisbezoek te ontvangen. "Het is lastig, maar het moet echt."
Den Boon trekt over de maatregelen een analogie naar het voetbal:
Als iedereen een eigen strategie en tactiek uitvoert, zal je zeker verliezen. Als je, ondanks dat je het er niet mee eens bent, tóch naar de coach luistert, dan maak je kans om te winnen.
Jan den Boon
In het ROAZ Twente-Achterhoek zijn de Twentse ziekenhuizen en andere zorginstanties die te maken hebben met acute zorg vertegenwoordigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.