Nieuws

Verdachte geeft tijdens rechtszaak plotseling straatroof in fietstunnel Enschede toe

Justitie
Justitie © RTV Oost
De fietstunnels onder de N35 in Enschede zijn inmiddels berucht vanwege hun onveiligheid. De afgelopen jaren waren er meerdere overvallen en zeker in de avonduren kiezen veel fietsers en voetgangers liever voor een ritje om. Een 17-jarige jongen uit Enschede deed dat in oktober 2019 niet en hij werd daarmee één van de eersten die met geweld beroofd werd. Tegen een 20-jarige verdachte uit Enschede werd maandag een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist.
De man zou de straatroof met een 17-jarige plaatsgenoot gepleegd hebben. De twee zouden in de avonduren van 8 oktober 2019 gemaskerd en gewapend met een metalen staaf op een mogelijk slachtoffer gewacht hebben. Als ze een 17-jarige jongen zien fietsen wordt deze van zijn fiets getrapt.
De jongen moet onder bedreiging mee naar een donker plekje, waar hij klappen krijgt en zijn telefoon en geld moet afstaan. Ook moet hij de code van de telefoon vertellen. Daarmee worden ter plekke alle instellingen gewist, waardoor de telefoon niet meer te traceren is.

Spoor

De Enschedese verdachte en zijn handlanger lopen uiteindelijk tegen de lamp als ze de telefoon verkopen bij een telefoonwinkel in Enschede. Het spoor leidt politiemensen naar de verdachte, die volhoudt dat hij het apparaat van een onbekende kreeg die hem vroeg om het toestel te verkopen. Bij verhoren zegt de Enschedeër van de straatroof niets te weten.
Daar komt tijdens de rechtszaak ineens verandering in: tot grote verbazing van de rechters zegt de verdachte plots "ik heb het gedaan!" Ook heeft hij een reden, door "geldproblemen wilde hij snel geld maken".

Trauma

Achteraf wordt duidelijk dat het slachtoffer een schoolgenoot is van de verdachte. "Dat speelde geen rol bij de straatroof." De schoolgenoot had nog lang last van de straatroof, vertelt hij de Almelose rechters. "Ik vertrouwde niemand meer en als er iemand op me af kwam rennen dan kreeg ik een hartverzakking." De jongen wil 2000 euro smartengeld.
De officier van justitie eist uiteindelijk geen onvoorwaardelijke celstraf. De reden daarvoor? De verdachte kwam nog niet eerder in aanraking met justitie en gaat nog naar school. Binnenkort haalt hij zijn diploma en en wil daarna verder studeren.
Achter gesloten deuren is tegen de 17-jarige handlanger ook een werkstraf van 200 uur en een half jaar voorwaardelijk geëist.
De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.