nieuws

Theater Concordia in Enschede voor twee jaar gered, daarna zelfstandig verder

Concordia voorlopig gered
Concordia voorlopig gered
Theater Concordia in Enschede is voorlopig gered. Het theater blijft de komende twee jaar voorstellingen programmeren in de zogenoemde Bonbonnière. Het theater is verzekerd van de 150.000 euro die daar voor nodig is. Dat zei directeur Zwart vanmiddag.
Het gaat om 50.000 euro aan besparing, 50.000 euro aan crowdfunding en eenmalig 50.000 euro van de gemeente Enschede. Dan is er nog 10.000 euro nodig, maar daarvan heeft Zwart alle vertrouwen dat het er komt. "We leunen daarvoor op educatie, expositie en film."

Op eigen benen, zonder subsidie

Concordia wil over twee jaar een theater zijn dat zonder subsidie kan rondkomen. Daarmee zou het bijna uniek zijn in Nederland. "Er is alleen nog een klein theatertje in Gorkum, dat bijzonder geïnteresseerd was in onze crowdfunding; ze zitten op zwart zaad. En natuurlijk het Theaterhotel in Almelo."
Zwart wil de programmering aanpassen aan de stad. Meer muziek - singersongwriters van Artez bijvoorbeeld - en meer try-outs. "Bij Freek de Jonge was het uitverkocht". Ook wil hij doorgaan met de langstlopende theaterserie van Nederland Broodje Cultuur. Dat zijn lunchvoorstellingen op maandag die al 47 jaar worden geprogrammeerd. "We moeten na die twee jaar dus wel door om de 50 te halen."

"Twentestad bestaat al"

Het voornemen nog zeker twee jaar theatervoorstellingen te blijven programmeren heeft geen gevolgen voor de andere podia in Enschede én Hengelo. De programmering van Concordia wordt afgestemd met die van het Wilminktheater, Vestzaktheater en Atak, maar ook met die in Hengelo.
Het Wilminktheater gaat nauw samenwerken met het Hengelose Rabotheater en Atak en Metropool stemmen meer op elkaar af. Wat wethouder Hatenboer van Cultuur vanmiddag de uitspraak ontlokte: "Twentestad bestaat al lang." Dat die samenwerking op cultuurgebied zo lang op zich heeft laten wachten is volgens Hatenboer een kwestie van goed naar elkaar luisteren, wat in het verleden volgens hem misschien wel minder goed is gedaan. "En de tijd is er nu ook rijp voor."

Gedwongen tot ondernemerschap

De afgelopen 2,5 jaar heeft Concordia 40 procent moeten bezuinigen wat erin resulteerde dat eind vorig jaar is besloten de theaterprogrammering te stoppen en het monumentale theaterzaaltje met ruim honderd stoelen te verbouwen tot filmzaal, omdat dat meer oplevert. Dat plan leverde het theater en de gemeente echter ook een hausse aan kritiek op. Zo sprak Youp van 't Hek openlijk schande van het voornemen om het in zijn ogen mooiste theatertje van Nederland te sluiten.
Dat zette Concordia ertoe aan om onder leiding van de nieuwe directeur Zwart met een nieuw businessplan te komen. Aanvankelijk verzette de gemeente Enschede zich daartegen. De gemeenteraad had een besluit genomen over de bezuinigingen op basis van een eigen advies van Concordia om de theaterzaal te sluiten. "Je kunt niet zomaar iets anders gaan doen", aldus wethouder Hatenboer. Inmiddels is hij echter overtuigd van het businessplan. Hij wil met een éénmalige bijdrage het vernieuwde Concordia als onderneming een zetje in de rug geven.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.