nieuws

Zwartewaterland: keuze Foekepotten op dag herdenking MH17 is aan ouders

Foekepotten
Foekepotten
De gemeente Zwartewaterland laat de keuze om op 10 of 11 november in Hasselt te gaan Foekepotten dit jaar aan de ouders over. Op 10 november wordt de nationale herdenking van de ramp met de MH17 gehouden. Er was onduidelijkheid ontstaan over het Foekepotten nadat de muziekvereniging Hasselts Fanfare de lampionoptocht op 10 november had afgelast.
Traditioneel gaan kinderen 10 november door de straten van huis naar huis en zingen het bekende 'Foekepot-lied'. Veel mensen zaten na de afgelasting van de lampionoptocht met de vraag of het feest wel door zou gaan op 10 november, of misschien zou worden verplaatst naar 11 november.
De gemeente noemt Foekepotten in Hasselt een traditie die de bevolking zelf in stand wordt gehouden. Er is geen organisatie en er zijn geen vergunningen nodig, waardoor de gemeente en de scholen geen invloed hebben op het vieren van het feest. De gemeente wil wel wijzen op mogelijke reacties die kunnen ontstaan. Sommige mensen kunnen het ongepast vinden om op 10 november langs de deuren te gaan, anderen zullen de kinderen op 11 november niet meer verwachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.