Sport

Lege stadions keren terug: betaald voetbal gaat door

Lege stadions zijn in ieder geval de komende weken weer het decor in de Eredivisie
Lege stadions zijn in ieder geval de komende weken weer het decor in de Eredivisie © ANP
Ondanks dat de betaald voetbalclubs massaal hebben laten weten dat zij liever hebben dat de competities worden stilgelegd, wordt er de komende weken gewoon gevoetbald. Zonder publiek, want door de aangescherpte coronamaatregelen zijn supporters niet welkom bij de duels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Ook in het amateurvoetbal gaan de competities gewoon door.
De afgelopen dagen is gesproken met de clubs, het Supporterscollectief, de centrale spelersraad, Coaches Betaald Voetbal, ESPN, politie, gemeentes, ministeries, politici en politieke partijen. Het blijkt vrijwel onmogelijk om duels op te schuiven. Het is bovendien risicovol voor de voortgang van de competities, terwijl de ontwikkeling van het coronavirus onzeker is. Daarom is de conclusie van dit onderzoek dat de wedstrijden niet worden uitgesteld.
Lees meer:

Compensatieregeling

Dat de competities doorgaan zonder fans op de tribunes, is een doorn in het oog voor de clubs, die tonnen aan inkomsten mislopen. Het kabinet erkent dat de clubs financiële schade lopen en werkt samen met de KNVB aan een compensatieregeling.
Het huidige pakket coronamaatregelen is in ieder geval tot 4 december van kracht. Of er daarna weer met publiek gevoetbald wordt, is nog maar de vraag.

Teleurstellend

De clubs begrijpen het besluit, maar vinden het wel enorm teleurstellend. "Alle onderzoeken hebben uitgewezen dat er in stadions geen extra besmettingshaarden ontstaan. Bovendien zorgt het bezoek aan een wedstrijd voor ontspanning en amusement in een voor iedereen moeilijke tijd. En dat geplaceerd én in de buitenlucht. Iets waar nu compleet aan voorbij wordt gegaan door het demissionaire kabinet", laat Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop weten.
"En natuurlijk zijn we ook bereid om mee te denken – wij beseffen ook dat er iets moet gebeuren – door bijvoorbeeld de reisbewegingen te beperken door uitwedstrijdbezoek tijdelijk te verminderen of annuleren. Zo zijn we op allerlei manieren bezig om de lege stadions zo snel mogelijk weer verleden tijd te laten zijn. In ieders belang", aldus Van Dop.

Amateurvoetbal

Ook het amateurvoetbal gaat gewoon door, eveneens zonder publiek. Er is namelijk geen zekerheid dat er na 4 december wel met toeschouwers kan worden gevoetbald. De druk op de tweede seizoenshelft zou door uitstellen dermate groot worden, dat er vaker doordeweeks gespeeld moet worden en dit is niet wenselijk voor spelers en publiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.