nieuws

Groeiende frustraties over grote verschillen in natuurbeleid in de grensstreek

Onder boeren en bewoners groeien de frustraties over de grote verschillen in het natuurbeleid in de grensstreek met Duitsland. Nederland zet fors in op de bescherming van bijzondere natuur. Maar hoeveel effect heeft dat als die bescherming ophoudt direct over de grens?
Onlangs nog werd in Mander een varkenshouderij voor vele miljoenen verplaatst omdat het bedrijf met de uitstoot van schadelijke gassen een gevaar vormde voor het Natura 2000-gebied Springendal. Maar vrijwel tegelijkertijd werd 925 meter verderop, net over de Duitse grens, gebouwd aan twee enorme kippenschuren die mogelijk nog veel schadelijker zijn voor dat Springendal. "Dit is bizar en absoluut niet uit te leggen", aldus Paul Hannink, die iets verderop probeert zijn kippenstal overeind te houden.

Ook elders frustraties

"Ik kan er met de pet niet bij", zegt ook Bart Schragen, die boert in de nabijheid van natuurgebied Engbertsdijksvenen. De komende jaren wil de provincie Overijssel tientallen miljoenen investeren in het gebied om het bijzondere hoogveenmoeras weer aan het groeien te krijgen. Terwijl even verderop, net over de grens, grote graafmachines het Duitse hoogveenmoeras afgraven en klaar maken voor excellente landbouwgronden.
Overijsselse boeren die steeds meer beperkingen opgelegd krijgen, staan zonder woorden als ze zien wat er in het Duitse hoogveenmoeras gebeurt. "Bij ons raakt de politiek in paniek om een paar plantjes. Schrijnend." Dat zegt Henk Ormel, die ook boert in de buurt van Engbertsdijksvenen. De plaatselijke afdelingen van land- en tuinbouworganisatie LTO hebben het probleem aangekaart bij de provincie.

Schriftelijke vragen aan Europese Commissie

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie, over de verschillen in natuurbeleid in het grensgebied. Dat deed Schreijer-Pierik naar aanleiding van de uitzending van Overijssel Vandaag gisteravond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.