Nieuws

Atlas van de IJssel en Suikerbastaard Overijsselse boeken van het jaar, kijk hier de uitreiking terug

Roy de Witte (provincie Overijssel), Jaap Scholten, Inge Tjapkes, Albert Corporaal & Tjirk van der Ziel
Roy de Witte (provincie Overijssel), Jaap Scholten, Inge Tjapkes, Albert Corporaal & Tjirk van der Ziel © Rijnbrink
"Er zijn van die boeken die je uitnodigen om door te bladeren. Ze zien er zo aantrekkelijk uit dat je meteen gegrepen wordt door het mooie beeldmateriaal. En dan valt je oog automatisch op de tekst en dan word je weer gegrepen." Het zijn zinnen uit het juryrapport voor het boek Atlas van de IJssel van Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal, dat vanavond werd uitgeroepen tot het Overijssels boek van het jaar 2021. Het boek Suikerbastaard van Jaap Scholten won de de fictieprijs Overijssel Verwoord 2021.
Atlas van de IJssel beschrijft het ontstaan, de veranderingen en de huidige status van IJssel, met daarin historische verhalen over de omgang van de mens met de rivier verweven. Met oude kaarten, dronefoto’s, beschrijvingen van de steden langs de rivier en historische citaten "komt het rijke palet dat de IJssel biedt geheel tot uitdrukking", aldus de jury. "Zo’n boek verdient het Beste boek van Overijssel te worden."

Suikerbastaard

Tegelijkertijd werd ook de fictieprijs Overijssel Verwoord 2021 uitgereikt. Die prijs ging naar het boek Suikerbastaard van Jaap Scholten. Het verhaal volgt een Twentse onderneming die tussen 1952 en 1974 een bijzonder succesvolle business runde in Ethiopië.
De jury noemt het boek een genot om te lezen. "De beschrijving van een minder bekende periode in de Overijsselse geschiedenis levert een boeiend boek op. De geschiedenis wordt teruggebracht tot persoonlijke ervaringen en tegelijk verbonden met de geschiedenis op wereldniveau."

Gedeputeerde reikt prijzen uit

De winnaars werden tijdens een livestream, gepresenteerd door Inga Tjapkes van het cultuurprogramma SPUNCK, bekendgemaakt door gedeputeerde Roy de Witte. Naast de eer, krijgen de winnaars een geldbedrag van 500 euro.
Kijk hier de uitreiking van de prijs terug:

Andere genomineerden

Voor de non-fictieprijs waren naast de Atlas van de IJssel nog vier andere boeken genomineerd:
Door mannen gekozen van Erna Lammers over de eerste vrouwen in de gemeenteraad van Deventer,
De oorlog gaat nooit voorbij van Ewout van der Horst, Marco Krijnsen en Martin van der Linde, waarin Overijsselse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn opgetekend,
Strijd en Overleg van Ben Sijes, Cor Verwoert, Douwe de Boer, Henk Canne Meijer en Nick Vos, over de Twents- Achterhoekse textielindustrie tussen 1815 en 1955,
en Van Elburg tot Deshima van Arlette Kouwenhoven, over zes eeuwen familie Feith.
Voor de fictieprijs waren naast Suikerbastaard nog twee andere boeken genomineerd:
Vuurvogel van Jozef Hoek, waarin de lezer wordt meegenomen in de wereld van undercoveracties, in en om Zwolle.
De ambtenaar van Almar Otten, waarin een duurzaamheidsambtenaar van de gemeente Deventer verdwijnt. Het boek geeft een inkijk in de discussie over het plaatsen van windmolens in de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.